Kerk & religie

Bisschop op Lutherse assemblee: Als christen niet terugtrekken in veilige enclave

STUTTGART – Christenen mogen zich niet uit de wereld terugtrekken in vertrouwde „privé-enclaves.” Dat zei de Amerikaanse bisschop Mark S. Hanson gisteren bij de opening van de elfde assemblee van de Lutherse Wereldfederatie (LWF) in Stuttgart.

Kerkredactie
21 July 2010 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 11:15
Foto EPA
Foto EPA

In de Duitse stad zijn tot en met 27 juli 418 afgevaardigden van de 140 lidkerken van de LWF uit 79 verschillende landen bijeen. De federatie vertegenwoordigt ongeveer 68,5 miljoen lutheranen wereldwijd. Thema van de assemblee is ”Geef ons heden ons dagelijks brood”.

In zijn preek bij de eucharistieviering waarmee de assemblee werd geopend, verwees Hanson, die de assemblee voorzit, naar de wonderbare spijziging door Jezus. „De schare wordt een plaats waar Jezus en zijn discipelen zorgen voor voedsel. Jezus zegt: Trek je niet terug in de afzondering, waar je verarmt door je angsten, je wrok, je zorgen over wat je niet hebt en je gebrek aan geloof in Gods beloften.”

Hanson haalde ook het Bijbelboek Ruth aan, waarin Naomi haar schoondochters aanraadt om terug te gaan naar hun geboorteland. Een dergelijk bevel om terug te keren naar een veilige omgeving mag niet de boodschap van de kerk vandaag de dag zijn, vindt de bisschop van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika.

Hanson sprak de hoop uit dat de assemblee „een tekent vormt van bemoediging en vertrouwen in de ongebroken kracht van de Bijbelse boodschap.”

De afgevaardigden werden ook toegesproken door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. De bede uit het Onze Vader die het thema van de assemblee vormt, herinnert westerse christenen eraan dat we niet veel nodig hebben, aldus de CDU-bewindsman. „Dit steekt schril af bij onze buitensporige behoefte om al onze mogelijke wensen te vervullen.”

Het economische systeem van het Westen gaat op twee punten mank, stelde Schäuble. „Het ontneemt veel mensen hun basisbehoeften en bevordert een houding van onbeperkte en onbegrensde eisen om meer, die blijft voortduren als er overvloed is.”

De rijke landen moeten een pas op de plaats maken ten gunste van armere landen, vindt de Duitse minister. „We moeten kunnen accepteren dat onze economische groei achterblijft bij opkomende landen als China en Brazilië. Dat betekent niet dat wij falen. Het betekent dat we al een aanzienlijke welvaart bereikt hebben voor grote delen van onze bevolking.”

In een wereld vol technologische voortuitgang vergeten we maar al te gauw dat we voor alles wat we hebben van God afhankelijk zijn, aldus Schäuble. „Er zijn grenzen aan wat we kunnen bereiken en het is belangrijk dat we aan die grenzen herinnerd worden.”

Schäuble, die actief lid is van de Evangelische Kerk van Duitsland (EKD), ging ook in op de manier waarop hij zijn levensovertuiging verbindt met zijn politieke werk. „Geloof en politiek zijn geen totaal verschillende zaken en kunnen dat ook nooit worden”, hield hij de afgevaardigen voor. „De geboden om God lief te hebben en om onze naaste lief te hebben als onszelf hangen samen. Je kunt niet het ene gehoorzamen zonder tegelijk het andere te gehoorzamen.”

Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is vertegenwoordigd in Stuttgart. Sinds de Evangelisch-Lutherse Kerk in Nederland in 2004 opging in de Protestantse Kerk, is de PKN lid van de LWF. De kerk is met zeven afgevaardigden aanwezig op de assemblee, onder wie scriba dr. A. J. Plaisier.

De vorige assemblee vond in 2003 plaats in het Canadese Winnipeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer