Buitenland

Brussel wil infokaart bij aanhoudingen

BRUSSEL (ANP) – Wie in een ander EU-land wordt aangehouden en de taal niet verstaat, moet van de politie steeds een kaartje krijgen waarop zijn rechten zijn vermeld in zijn eigen taal. Het kaartje moet ook vermelden wat de beschuldiging is.

21 July 2010 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 11:15

EU-commissaris Viviane Reding (Justitie) heeft dat dinsdag voorgesteld aan de EU-landen en het Europees Parlement. „We hebben allemaal wel eens een tv-serie gezien waarin een politie-ambtenaar een verdachte op zijn rechten wijst”, zei Reding. „Dat ziet er niet alleen spannend uit, het is ook belangrijk om rechten te kennen en te gebruiken. Het geeft mensen vertrouwen in een rechtvaardig verloop, waar ze ook zijn in Europa.”

De Luxemburgse commissaris Reding wijst erop dat zeker in vakantietijd veel Europeanen in een ander EU-land zijn. Mensen kunnen daar worden gearresteerd, al dan niet terecht.

Verdachten in sommige landen, zoals Frankrijk en België, krijgen alleen mondelinge informatie over hun procedurele rechten. In andere lidstaten wordt de schriftelijke informatie alleen op verzoek verstrekt en is die technisch en ingewikkeld geschreven.

Als het EU-voorstel wordt aangenomen, moet een verdachte bij zijn arrestatie steeds ongevraagd een zogenoemde ”verklaring van rechten” krijgen. Dat moest gebeuren in een van de 22 officiële talen van de EU, waaronder het Nederlands.

De Nederlandse politie geeft zo’n verklaring sinds april als ze een buitenlander aanhoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer