Buitenland

Cameron: BP geen invloed op besluit Megrahi

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Britse premier David Cameron heeft dinsdag in Washington gezegd dat er niet een nieuw onderzoek komt naar de rol van oliemaatschappij BP bij de vrijlating van Abdel Basset al-Megrahi vorig jaar. Wel zegde hij de Verenigde Staten toe opnieuw naar het besluit te kijken om te zien of er meer over de totstandkoming ervan naar buiten moet worden gebracht.

21 July 2010 07:33Gewijzigd op 14 November 2020 11:15
Cameron. Foto EPA
Cameron. Foto EPA

Cameron brengt voor het eerst sinds zijn aantreden in mei een bezoek aan de Verenigde Staten. Barack Obama en Cameron waren vastbesloten hun bespreking in het Witte Huis niet te laten overschaduwen door controverses rondom de Lockerbie-zaak en het olielek in de Golf van Mexico. Ze roemden beiden de „speciale band” tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Cameron zei tijdens een persconferentie dat hij de Amerikaanse woede begreep over de rol van het Britse olieconcern BP bij het olielek. Hij noemde de milieuramp een catastrofe. Maar Cameron, die in Groot-Brittannië onder druk staat op te komen voor de verguisde energiegigant, benadrukte ook dat het zowel in het belang van de VS als de Britten is dat BP een sterk bedrijf blijft.

Daarnaast probeerde de premier Amerikaanse parlementsleden ervan te overtuigen dat BP geen rol heeft gespeeld bij de beslissing Megrahi vrij te laten. Cameron was zelf destijds tegen de vrijlating en noemde dat besluit dan ook „verkeerd”. Vier Amerikaanse senatoren hadden opgeroepen tot een onderzoek naar de rol van BP.

De Libiër Megrahi zat vast wegens een aanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij het Schotse Lockerbie waarbij 270 mensen omkwamen. Megrahi werd vorig jaar om humanitaire reden vrijgelaten. Hij lijdt aan prostaatkanker en zou nog maar hooguit drie maanden te leven hebben. BP erkende vorige week dat het heeft gelobbyd voor de vrijlating, maar stelde dat het geen rol speelde bij de besluitvorming.

De Schotse premier Alex Salmond benadrukte dinsdagavond in Britse media dat BP „op geen enkele manier” het besluit van de Schotse regering probeerde te beïnvloeden. Salmond herhaalde dat de vrijlating om humanitaire redenen had plaatsgevonden.

Obama en Cameron spraken verder over Afghanistan, het Midden-Oosten en de economie. Cameron brengt woensdag een bezoek aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook spreekt hij nog met VN-chef Ban Ki-moon in New York.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer