AID doet in Brabant inval bij eiervervoerder
De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft donderdag bij een inval de administratie van een eierhandelaar in Noord-Brabant in beslag genomen.
Het bedrijf wordt verdacht van illegale eiertransporten en overtreding van de vervoersbeperkingen in verband met de vogelpest. Justitie in Maastricht heeft dat donderdag bekendgemaakt.
De verdenkingen tegen het bedrijf ontstonden na een controle enige tijd geleden van een transport. Het vermoeden rees volgens justitie dat de firma betrokken was bij eerdere illegale transporten vanuit de Gelderse Vallei. In verband met de zaak zijn ook enkele eierproducenten in de Gelderse Vallei gehoord. Er zijn geen arrestaties verricht.
De AID draait overuren door de vogelpest. De dienst moet veel gewone controles laten vallen, omdat daarvoor geen mensen meer beschikbaar zijn. Dat heeft een woordvoerder van de AID in Kerkrade donderdag gezegd. Driekwart van de capaciteit van de AID gaat momenteel op aan aandacht voor de vogelpest. Het gaat daarbij om ongeveer 500 functionarissen. Daaraan zijn nog eens 200 mensen toegevoegd van de douane en de Verkeer- en Waterstaatinspectie (VWI).
Ook de Maastrichtse persofficier van justitie A. Rogier bevestigt dat er een grote druk wordt uitgeoefend op de inzet van medewerkers van justitie en andere overheidsdiensten wegens de vogelpest. Daardoor kunnen andere zaken in het gedrang komen.
Justitie hanteert een lik-op-stukbeleid voor overtreders van de vogelpestregels, aldus Rogier. Bij het openbaar ministerie in Maastricht zit ook het landelijk expertisecentrum landbouw en visserij, van waaruit landelijk de controle wordt gecoördineerd. Dit centrum geeft ook adviezen aan andere OM’s over het afhandelen van verbalen.
De Algemene Inspectiedienst heeft sinds de uitbraak van de vogelpest begin maart vele tientallen overtreders van onder meer het vervoersverbod geverbaliseerd. Daarbij ging het om mensen die pluimvee, diervoeders, melk of eieren vervoerden. Daarnaast kijkt justitie ook naar de naleving van hygiënevoorschriften, het afdekken van mest en het ophokgebod.
Bij het uitdelen van de verbalen wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten overtredingen en overtreders. Mensen die voor het eerst worden betrapt, komen er vaak van af met een boete die ze direct kunnen betalen.
De bedragen voor dit lik-op-stukbeleid variëren van 220 tot 5000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en het type overtreder, zei de persofficier. Zo krijgen hobbyboeren en chauffeurs lagere boetes dan professionele boeren. „Die moeten weten wat wel of niet mag”, aldus Rogier. Het gaat bij dit lik-op-stukbeleid om simpele feiten, die direct bewijsbaar zijn. In totaal schatte Rogier het aantal van dit soort boetes donderdag op zeventig in heel Nederland.
Moeilijker zaken komen voor bij de economische politierechter of de meervoudige economische kamer van de rechtbank in het gebied, waar de overtreding is gepleegd. In sommige gevallen kan ook een transactie worden aangeboden.