VVD’er: Niet te veel vrije kwesties kabinet
DEN HAAG (ANP) – Een nieuw kabinet kan zich niet veroorloven om op te veel terreinen geen bindende afspraken te maken. Te veel zogenoemde ‘vrije kwesties’ is „de bijl aan de wortel van het kabinet”. Dat zei VVD'er Henry Meijdam, voorzitter van de Kamercentrales van de VVD, het regionale vertegenwoordigingsorgaan, zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
De informateurs Jacques Wallage en Uri Rosenthal pleitten er eerder voor dat de partijen die onderhandelen over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vrije kwesties moeten benoemen. Dat zijn politieke thema’s die buiten het regeerakkoord vallen en waarmee de partijen de boer op kunnen om binnen de Kamer meerderheden te zoeken. Zo wordt de rol van het parlement groter.
Volgens Meijdam kun je je dat in een hoogconjunctuur misschien veroorloven, maar is daar nu geen sprake van. „Nu moet je op hoofdpunten weten wat je van een kabinet verwachten kan.” Vrijdag waarschuwde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) al voor te veel macht voor de Tweede Kamer.
Het bestuur en de Kamercentrales van de VVD kwamen zaterdag bijeen in Soest om te praten over de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart volgend jaar. Die liggen aan de basis van een nieuwe bezetting van de Eerste Kamer. Een woordvoerder van de partij zei dat VVD-leider Mark Rutte de bijeenkomst bezocht heeft. Hij zou het VVD-kader hebben bijgepraat over hoe paars-plus vordert. De woordvoerder wilde over de inhoud hiervan niets zeggen.
Volgens Meijdam, die niet aanwezig was omdat hij namens de VVD lid wil worden van de Senaat, moeten de liberalen alleen in paars-plus gaan zitten als dat „verdedigbaar is naar de achterban”. Mocht er een akkoord komen, dan moet een kiezer nog steeds weten waarom hij of zij VVD heeft gestemd, stelde hij in Tros Kamerbreed.
In het radioprogramma zei oud-GroenLinks-lijsttrekker Ina Brouwer over paars-plus dat dit „een goede kans van slagen” heeft. „Ik ben voorzichtig maar heb het gevoel dat er een doorbraak kan komen.” In 2007 noemde Brouwer het „onbegrijpelijk” dat Halsema niet meer haar best deed om in een coalitie te komen met CDA en PvdA. Uit protest werd ze naast GroenLinks ook lid van de PvdA. Dat lidmaatschap bestaat nog steeds, zei Brouwer.