Groen & duurzaamheid

„Diersoorten verdwijnen door klimaatverandering”

RIJSWIJK (ANP) – De kwaliteit van de natuur in Nederland staat de komende tientallen jaren ernstig onder druk door de verandering van het klimaat. Door stijgende temperaturen en toenemende regenval kunnen sommige dieren zich in bepaalde natuurgebieden niet meer handhaven, zo blijkt uit een verkennend onderzoek van Natuurmonumenten.

17 July 2010 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 11:13

Beleidsmedewerker Harm Piek van de vereniging bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in dagblad Trouw. Volgens hem zorgt de klimaatomslag ervoor dat „de biodiversiteit onevenwichtiger zal worden”. De verandering kan betekenen dat sommige diersoorten zich niet meer kunnen handhaven in Nederland, terwijl andere hier juist beter gedijen. Gevreesd wordt voor het aantal dagvlindersoorten en broedvogelsoorten in Nederland.

Om de gevolgen van de klimaatveranderingen te beperken, pleit Piek ervoor om de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur zo snel mogelijk te realiseren. Aan dit netwerk van aaneengesloten natuurgebieden wordt momenteel gewerkt. Verder vindt hij dat het leefgebied van kwetsbare diersoorten waar mogelijk verbeterd en groter gemaakt moet worden. Diersoorten die mogelijk in de verdrukking komen zijn onder meer de roerdomp, de grote karekiet en de noordse woelmuis.

Piek pleit ook voor meer Europese samenwerking nu de klimaatzones verschuiven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer