Binnenland

AEL zwaar onder vuur bij CDA-debat

Hoe denkt de Arabisch-Europese Liga (AEL) de islamitische wetgeving (sharia) te kunnen verenigen met de democratie? Wat vindt de moslimorganisatie van Abou Jahjah van de gelijkwaardigheid van man en vrouw? En waarom is ze almaar bezig haat te zaaien in deze samenleving?

Redactie politiek
11 April 2003 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Voorzitter Jamil Jawad van AEL Nederland had het gisteravond zwaar te verduren tijdens een CDA-debat in het Haagse restaurant Dudok over ”Geloof en politiek”. Hij was uitgenodigd omdat de partij met de AEL en andere moslimgroeperingen in gesprek wil komen over de betekenis van religie, maar daar moesten veel deelnemers aan het debat nog aan wennen.

Jawad toonde zich een trouwe leerling van de Belgische leider Abou Jahjah door zo nu en dan hard terug te slaan. Zo signaleerde hij vooruitgang binnen het CDA vanwege de uitnodiging die hij had ontvangen. Daarbij herinnerde hij aan het pleidooi van de christen-democratische politicus Eurlings, die nog niet zo heel lang geleden een „preventief verbod” van de AEL had bepleit.

De felste kritiek op Jawad kwam van directeur Ronny Naftaniel van het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Hij zou enkele weken geleden met Jawad in debat zijn gegaan in de Amsterdamse cultuurtempel De Rode Hoed, maar kreeg kort daarvoor te horen dat de AEL niet praat met sympathisanten van de „zionistische entiteit” oftewel de staat Israël.

Naftaniel reageerde op de opmerking van de AEL-voorzitter dat Nederlanders moeten accepteren andere buren te hebben. „In hoeverre accepteert hij zelf de buren als hij anderen uitsluit van een debat, als hij de leus ”Hamas, hamas, Joden aan het gas” goedkeurt en als hij zelfmoordaanslagen legitimeert?”

Venijnig voegde Jawad hem toe dat hij hem wel wilde beantwoorden als Joodse Nederlander maar niet als betaalde ambtenaar van -alweer- de „zionistische entiteit.” Dat riep een storm van protest op, waarbij Naftaniel luid en duidelijk aangaf niet in dienst te zijn van de staat Israël.

Een andere aanval werd ingezet door ex-kamerlid A. Koekkoek, tegenwoordig weer hoogleraar strafrecht in Tilburg. Hij waardeerde de poging van de AEL religie en politiek op één democratische noemer te krijgen maar verweet Jawad haat te zaaien, bijvoorbeeld tegen Israël. „Met dat land maar ook met de Palestijnen voelen wij als CDA een grote verbondenheid.” Ook riep hij de uitspraak van een vrouwelijk AEL-bestuurslid in herinnering dat ze het liefst zo veel mogelijk Amerikanen in bodybags (lijkzakken) terug zag keren van Irak naar de VS.

De Nederlandse AEL-voorman wees de beschuldigingen van Koekkoek af en mepte hard terug. „Er wordt juist vanuit de samenleving haat richting ons gezaaid. Maar wij zullen bij de volgende verkiezingen niet meer accepteren dat partijen om het hardst om maatregelen tegen allochtonen roepen.”

Directeur Klink van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA zag onder moslimgroeperingen een grote worsteling de islamitische wetgeving (sharia) te vertalen naar de moderne tijd. Sommigen willen volgens hem terug naar de Middeleeuwen, anderen bepleiten vooral in de geest van de sharia te handelen.

Vanuit de mudvolle zaal werd aangedrongen op meer discussie over de vraag hoe het beginsel van soevereiniteit in eigen kring te rijmen valt met integratie. In een reactie zei Klink dat soevereiniteit in eigen kring niet betekent dat bevolkingsgroepen zich dienen op te sluiten maar dat ze zich kunnen organiseren in eigen scholen en maatschappelijke verbanden. Integratie wil volgens hem zeggen dat de verschillende bevolkingsgroepen zich vinden in een aantal gemeenschappelijke kernwaarden, zoals de grondrechten. Jawad (AEL) liet blijken wel met het begrip ”soevereiniteit in eigen kring” uit de voeten te kunnen.

Haci Karacaer, directeur van de Turkse organisatie Milli Görus, vroeg begrip voor de moeite die moslims hebben met het integratieproces. „Moslim zijn niet gewend in een omgeving te verkeren met andere religies. Ze komen niet uit een land waar leden van de Hare Krishna vrij mogen rondlopen, zoals in Amsterdam. Voor ons is dat wel eens moeilijk en daarom verloopt de integratie een beetje stroef.”

Voorafgaand aan het debat werd een nieuwe uitgave van Christen Democratische Verkenningen verspreid waarin het thema ”Naar een nieuw patriottisme?” wordt belicht. Kortgeleden presenteerde het Wetenschappelijk Instituut van de partij het rapport ”Investeren in Integratie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer