„Kloneren mensen nog onmogelijk”
Het kloneren van mensen is op dit moment technisch onmogelijk. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh in een vandaag verschenen artikel in het tijdschrift Science.
De onderzoekers concluderen dat na talloze mislukte pogingen om apen te kloneren. Van de 724 eicellen uit resusaapjes ontwikkelden er zich 33 tot een embryo. Het stadium van zwangerschap is nooit bereikt. De onderzoekers vermoeden dat dat de reden is waarom kloneren van mensen tot nu toe onmogelijk lijkt. Clonaid, dat eerder beweerde dat er vijf gekloonde baby’s geboren zijn, heeft nog geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd.
Er is nog nooit een gekloonde aap of mens geboren en dat komt volgens de onderzoekers door een probleem met de eiwitten in eicellen van apen, waarmee die van mensen te vergelijken zijn. De eerste stap bij kloneren is het verwijderen van het genetisch materiaal uit een eicel om er vervolgens het DNA uit een cel van het te kloneren dier in te plaatsen. Daarna moet celdeling op gang komen, waardoor zich een embryo ontwikkelt dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Bij die celdeling moeten de chromosomen, de dragers van het DNA, zich delen en in het midden van de cel concentreren, om daarna met spoeldraden naar de toekomstige helften getrokken te worden. Bij de kloonembryo’s blijken essentiële eiwitten te ontbreken waardoor de chromosomen zich niet goed over de twee dochtercellen verdelen. Bij menselijke voortplanting kunnen problemen met chromosomen leiden tot het syndroom van Down of een miskraam.