Spotgoedkope oogscanner uitkomst voor derde wereld
Studenten van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten hebben een oogscanner ontwikkeld die, geplaatst op een smartphone, nauwkeurige oogmetingen kan verrichten. Het plastic apparaatje biedt met zijn prijs van 1 dollar uitkomst voor derdewereldlanden.
Voor oogonderzoek zijn doorgaans grote, dure en geavanceerde apparaten nodig. Die zijn te duur voor het platteland in ontwikkelingslanden. Een correcte diagnose en een adequate bril zijn daarmee voor honderden miljoenen mensen een onbereikbare luxe.
De Netra (Near-Eye Tool for Refractive Assessment) moet daar verandering in brengen, stelt Vitor Pamplona, MIT-student en een van de ontwikkelaars. Met bijgeleverde software vormt de Netra een smartphone om tot een bedrijfszeker testapparaat.
De patiënt kijkt door de lens naar een scherm waarop parallelle rode en groene lijnen weergegeven worden. Met de toetsen van de telefoon moet de patiënt ervoor zorgen dat de lijnen elkaar overlappen. Na amper twee minuten geeft de smartphone de sterkte van een passende bril. De wetenschappers willen hun uitvinding snel op de markt brengen. Ze hebben daarvoor een bedrijfje opgericht, PerfectSight, dat de Netra gaat produceren voor Aziatische en Afrikaanse oogartsen en opticiens.