Europese Commissie wil nationaal genbeleid
BRUSSEL (ANP) – De Europese Commissie wil dat EU-landen voortaan zelf mogen beslissen of ze het telen van genetisch aangepaste gewassen toestaan of verbieden. EU-commissaris John Dalli (Gezondheid en Consumentenbescherming) heeft dat dinsdag voorgesteld aan de EU-landen en Europarlement.
Volgens Dalli moeten landen meer vrijheid krijgen om zelf beslissingen te nemen over genetisch aangepaste maïs, soja en andere gewassen zodat ze lokale, regionale en nationale belangen beter kunnen laten meewegen in hun besluit.
De teelt van gengewassen is in Europa al jaren omstreden. Tegenstanders vrezen risico’s voor de natuur en de gezondheid. Voorstanders wijzen echter op een efficiëntere teelt, waardoor meer mensen te eten zouden hebben.
Ministers van de 27 EU-landen waren steeds te verdeeld om te beslissen over teelt van nieuwe genetisch aangepaste varianten. Door de verdeeldheid moest steeds de Europese Commissie de knoop doorhakken, waarmee niemand gelukkig was.
Huidig EU-voorzitter België wil al in september en oktober beslissen over het voorstel bij EU-beraad met haar collega’s uit onder meer Nederland.
Demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) laat alvast weten blij te zijn met het voorstel van de Europese Commissie, dat volgens haar is gebaseerd op een Nederlands idee. „Ik hoop dat we hiermee uit de jarenlange impasse raken”, meldde ze. Ze is zelf v¢¢r de genteelt. „Het gaat niet om de vraag f we gengewassen telen, maar h¢e.”
Milieubeweging Greenpeace is allesbehalve gelukkig met het voorstel. De organisatie vreest dat Nederland de genteelt zal toelaten. „Als het wordt aangenomen, krijgen gentechbedrijven als Monsanto en BASF in feite vrij spel”, zegt Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw.
Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europarlement, is tegen het teruggeven van bevoegdheden aan de landen. Hij vindt dat de Europese Commissie haar verantwoordelijkheid verzaakt.
Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks) is evenmin tevreden. Hij spreekt van een fopspeen, omdat landen de genteelt al kunnen verbieden onder bepaalde voorwaarden. Eickhout heeft liever dat een toelating of een verbod Europees geregeld wordt en dat een gengewas zich niet via een bepaald land over Europa kan verspreiden.