Economie

Lik-op-stukbeleid voor overtreders vogelpestregels

Justitie hanteert een lik-op-stukbeleid voor overtreders van de vogelpestregels. Dat heeft persofficier A. Rogier van het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag gezegd.

ANP
10 April 2003 16:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Bij het OM in Maastricht zit ook het landelijk Expertisecentrum Landbouw en Visserij, vanwaaruit landelijk de controle wordt gecoördineerd. Dit centrum geeft ook adviezen aan andere OM’s over het afdoen van verbalen.

De Algemene Inspectiedienst AID heeft sinds de uitbraak van de vogelpest begin maart vele tientallen overtreders van onder meer het vervoersverbod geverbaliseerd. Daarbij ging het om mensen die pluimvee, diervoeders, melk of eieren vervoerden. Daarnaast kijkt justitie ook naar de naleving van hygiënevoorschriften, het afdekken van mest en het ophokgebod.

Bij het uitdelen van de verbalen wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten overtredingen en overtreders. Mensen die voor het eerst worden betrapt, komen er vaak vanaf met een boete die ze direct kunnen betalen.

De bedragen voor dit lik-op-stukbeleid variëren van 990 tot 5000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en het type overtreder, zei de persofficier. Zo krijgen hobbyboeren en chauffeurs lagere boetes dan professionele boeren. „Die moeten weten wat wel of niet mag”, aldus Rogier. Het gaat bij dit lik-op-stukbeleid om simpele feiten, die direct bewijsbaar zijn. In totaal schatte Rogier het aantal van dit soort boetes donderdag op zeventig in heel Nederland.

Moeilijker zaken komen voor bij de economische politierechter of de meervoudige economische kamer van de rechtbank in het gebied, waar de overtreding is gepleegd. In sommige gevallen kan ook een transactie worden aangeboden.

De eerste transactievoorstellen zijn maandag de deur uitgegaan, aldus Rogier. Hierbij gaat het vaak om boetes die veel hoger zijn dan die van het lik-op-stukbeleid. Tot nog toe mogen zeker honderd overtreders een transactie of dagvaarding verwachten, zei Rogier.

De AID controleert de naleving van de regels momenteel met ongeveer vijfhonderd functionarissen. Daaraan zijn nog eens tweehonderd mensen toegevoegd van de douane en de Verkeer- en Waterstaatinspectie VWI.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer