Zeven dissidenten Cuba reizen naar Spanje
HAVANA/MADRID – Zeven vrijgelaten Cubaanse politieke gevangenen staan dinsdagochtend op het punt om met hun gezinnen naar Spanje te vliegen. Dat heeft Omar Ruiz, een van de vrijgelaten dissidenten, vanuit het vliegtuig laten weten.
De dissidenten behoren tot een groep van 52 politieke Cubaanse gevangenen van wie het communistisch bewind in Havana de vrijlating heeft beloofd. Voor het vrijlaten van de hele groep trekt Cuba vier maanden uit. Spanje heeft aangeboden de 52 tegenstanders van het regime in Cuba op te vangen. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk in Cuba hebben twintig dissidenten het aanbod van Madrid geaccepteerd.
Het Cubaanse regime stemde in met de vrijlating van die dissidenten na bemiddeling door katholieke geestelijken. Het gaat om het grootste aantal politieke gevangenen dat op vrije voeten komt sinds 1998. Toen werden 101 van de destijds ongeveer driehonderd gevangen dissidenten vrijgelaten na een bezoek van paus Johannes Paulus II (1920-2005).
Cuba kwam in februari internationaal zwaar onder vuur te liggen na de dood van een dissident die in hongerstaking was gegaan. In de maanden daarna is er onder meer door Rooms-Katholieke Kerk in Cuba en de Europese Unie druk op Havana uitgeoefend om dissidenten vrij te laten of beter te behandelen. In de afgelopen maanden stemde het Cubaanse regime al in met de verhuizing van politieke gevangenen naar cellencomplexen dichter bij huis of hun familie.
De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro is maandag op de Cubaanse televisie verschenen. Het was zijn eerste verschijning op de televisie in elf maanden tijd.
Castro maakte een redelijk fitte indruk en was spraakzaam in het interview dat hij gaf. Hij ging onder meer in op de spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Volgens de voormalige Cubaanse leider zijn de Verenigde Staten verantwoordelijk voor het zinken van het Zuid-Koreaanse schip Cheoan op 26 maart. Daardoor kwamen 46 zeelieden om. Volgens Castro wilde Washington door het laten zinken van het schip een confrontatie tussen de twee Korea’s uitlokken.
Castro zei ook enkele woorden over het Midden-Oosten. Hij stelde dat de Verenigde Staten en Israël zich voorbereiden op een aanval op Iran.
De 83-jarige Castro kwam in januari 1959 aan de macht in Cuba na een opstand tegen dictator Fulgencio Batista. Castro vestigde een communistisch bewind in het Caraïbische land. In juli 2006 droeg de met zijn gezondheid kwakkelende Fidel Castro zijn presidentiële taken over aan zijn broer Raoul. In februari 2008 werd Raoul Castro officieel de nieuwe president van Cuba.
Na het afstoten van zijn presidentiële taken werd weinig meer vernomen van Fidel Castro. Geregeld doken er geruchten op dat de leider van de Cubaanse Revolutie op sterven lag. De laatste tijd lijkt zijn gezondheidstoestand te zijn verbeterd. Afgelopen weekeinde verscheen Fidel Castro voor het eerst in lange tijd weer eens in het openbaar. Hij bezocht het Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in de hoofdstad Havana