Veel hbo-studenten halen eindstreep niet
DEN HAAG - De rendementen in het hoger beroepsonderwijs zijn laag en willen ook niet echt omhoog. Volgens cijfers die de HBO-raad vorige week presenteerde, heeft ruim 30 procent van de studenten ook na acht jaar nog geen diploma. Dat is voor personen een drama, maar ook voor de schatkist: als de uitval in het hbo met 5 procent wordt teruggedrongen, levert dat al 1,2 miljard euro op.
Het ministerie van Onderwijs ontwikkelde in de jaren tachtig een diplomabekostiging: door instellingen geld te geven aan de hand van het aantal afgestudeerden in plaats van het aantal studenten, wilde men de hogescholen tot verbetering van rendementen stimuleren. Daarvan is echter geen sprake meer. Van de studenten die in 2004 startten, was slechts 56,7 procent na vijf jaar afgestudeerd. Bij de hogere economische opleidingen is dat zelfs maar 52,4 procent. In de gezondheidssector zijn de rendementen het hoogst: 78 procent van de studenten heeft daar na acht jaar een diploma.
Als een student stopt met zijn studie, doet hij dat meestal al in het eerste jaar. Havisten doen gemiddeld langer over de hbo-studie dan studenten die vanuit het middelbaar beroepsonderwijs zijn ingestroomd. Meer dan een kwart van de havisten wisselt na één jaar van instelling en/of opleiding.