Groen & duurzaamheid

Miljarden aan natuurschade door bedrijven

LONDEN/AMSTERDAM (ANP) – De activiteiten van de drieduizend grootste bedrijven van de wereld veroorzaken jaarlijks 2200 miljard dollar (1,6 biljoen euro) schade aan de natuur.

13 July 2010 06:44Gewijzigd op 14 November 2020 11:10
De activiteiten van de drieduizend grootste bedrijven van de wereld veroorzaken jaarlijks 2200 miljard dollar (1,6 biljoen euro) schade aan de natuur. Foto ANP
De activiteiten van de drieduizend grootste bedrijven van de wereld veroorzaken jaarlijks 2200 miljard dollar (1,6 biljoen euro) schade aan de natuur. Foto ANP

Het Britse onderzoeksbureau Trucost heeft dat becijferd, aldus een rapport van natuurbeschermingsorganisatie IUCN en het VN-milieuprogramma UNEP dat dinsdag in Londen wordt gepresenteerd.

De schade bestaat onder meer uit de uitstoot van broeikasgas CO2, luchtvervuiling en verspilling van water. De schade besloeg in 2008 ongeveer 6 tot 7 procent van de totale omzet ofwel eenderde van de winst van de drieduizend grootste bedrijven.

Het rapport meldde tegelijk dat eco-producten snel uitbreiden in de wereld. Met name de sector van de eco-landbouwproducten is een groeimarkt. In 2008 was deze sector in de Verenigde Staten goed voor 40 miljard dollar (29 miljard euro). De onderzoekers verwachten dat deze markt in 2020 is gegroeid tot 210 miljard dollar ofwel 152 miljard euro.

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) verenigt in Nederland 34 organisaties die te maken hebben met het tegengaan van het verlies aan biodiversiteit. Wereldwijd zijn bij IUCN ruim duizend organisaties en overheidsinstellingen en ruim elfduizend wetenschappers aangesloten.

Het rapport The Economy of Ecosystems and Biodiversity for Businesses (TEEB) dat de IUCN met samen met de Verenigde Naties publiceert, berekent de kosten en baten van het verlies aan biodiversiteit. Kernboodschap is dat natuurverlies schadelijk is voor de economie en dus ook voor het bedrijfsleven. „Investeren in natuur is investeren in een duurzame economie”, aldus directeur Willem Ferwerda van IUCN Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer