Salarissen bestuurders weer lager
AMSTERDAM – Nederlandse topbestuurders hebben vorig jaar minder verdiend dan in 2008. De gemiddelde inkomsten (opgebouwd uit onder meer salaris, opties en bonus) daalden vorig jaar met 8 procent naar 933.000 euro.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen van bestuurders van 150 grote bedrijven, waarover de krant zaterdag publiceerde. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de gemiddelde beloning daalt.
Van de bestuurders van bedrijven die aan de AEX zijn genoteerd, verdiende Ad Scheepbouwer van KPN het meest; 7,4 miljoen euro. Dat had hij vooral te danken aan zijn opties en prestatieaandelen. Peter Voser van Shell (6,1 miljoen) en Nancy McKinstry (4,2 miljoen) zitten daar ver onder.
Uit het onderzoek blijkt verder dat enkele tientallen bedrijven die vorig jaar op grote schaal personeel moesten ontslaan de bonus voor de directie hebben verhoogd. Bij 92 bedrijven werden vorig jaar in totaal 132.000 arbeidsplaatsen geschrapt. Van die 92 keerden 56 wel een bonus uit aan de directie en bij 34 was die hoger dan het jaar ervoor.
Ook wanneer een onderneming verlies lijdt, is dat niet altijd een reden geen bonus toe te kennen. Van de 51 ondernemingen die in 2009 in de rode cijfers doken, keerden er 23 toch een bonus uit, aldus de Volkskrant. In de financiële sector is na de kredietcrisis afgesproken het uitbetalen van bonussen te stoppen zolang een bedrijf verlies lijdt.
Negen bedrijven verhoogden hun bonussen terwijl er werknemers werden ontslagen en aandeelhouders tegenvallers incasseerden. Zo steeg het salaris van de topman van afvalbedrijf Van Gansewinkel, Ruud Sondag, met 85 procent tot 1,4 miljoen euro, terwijl het bedrijf 352 mensen ontsloeg en een verlies leed van ruim 187 miljoen euro.
De Volkskrant onderzocht 152 bedrijven. Triodos Bank en zorgverzekeraar Menzis zijn de enige die geen bonussen uitkeerden. Bij Triodos Bank steeg het aantal werkplekken vorig jaar van 84 naar 477 en kwam de winst uit op 9 miljoen euro.