Kamer: Heffing op dierproeven
De voltallige Tweede Kamer wil dat bedrijven en instellingen die dierproeven willen uitvoeren hiervoor een soort heffing moeten betalen. Met het geld zou onderzoek kunnen worden gedaan naar alternatieven om dierproeven te voorkomen. Dit bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vond het te vroeg om nu al een heffing in te voeren. Ze zegt volop in gesprek te zijn met de bedrijven en instellingen over de ontwikkeling van manieren om dierproeven te kunnen voorkomen. Ze verwacht deze gesprekken voor de zomer af te ronden. Dan zal ze een brief naar de Tweede Kamer sturen met haar bevindingen.
De Tweede Kamer stemde woensdag in met een verbod op dierproeven met mensapen. In de wet wordt één uitzondering gemaakt voor een onderzoek waarbij zes chimpansees worden gebruikt voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hepatitis-C.
Het onderzoek is volgens de staatssecretaris „helaas” nodig. Ze benadrukte dat de proef nog maximaal drie jaar duurt. Dan zullen in Nederland geen mensapen meer worden gebruikt.
Volgens de wet op dierproeven bepaalt de DEC, de dierenexperimentencommissie, of een aanvraag voor proeven met dieren wordt gehonoreerd. Deze adviezen zijn niet openbaar. Dit tot grote ergernis van de fracties in de Tweede Kamer.