Politiek

Vijf vragen aan minister De Jager over het spaarloon

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft vrijdag besloten het spaarloon per 15 september te deblokkeren. Demissionair minister Jan Kees De Jager van Financiën is het daarover eens geworden met de Nederlandse banken. Vijf vragen aan minister De Jager.

9 July 2010 17:07Gewijzigd op 14 November 2020 11:09
Foto ANP
Foto ANP

In het verleden waren er grote bezwaren tegen het vrijgeven. Nu niet meer?

„Belangrijk is nu dat de hele Tweede Kamer het wil én het moment is goed. Eind 2008 was het ook aan de orde, maar toen zaten we en de banken nog midden in de kredietcrisis. Nu is de situatie gelukkig veel stabieler. We hebben er goed met de banken over gesproken en er zijn geen grote bezwaren. Daarom is dit een beter tijdstip. Eerder liep de consumptieve vraag ook nog wel door; dan is het een raar moment om die verder aan te zwengelen. Nu loopt de industriële productie goed, maar loopt de consumptie achter. Ik was er in het verleden op zich niet op tegen, maar vond het niet het goede moment. Nu wel.”

Waarom duurt het nog ruim twee maanden, tot 15 september, voor het geld vrijkomt?

„We hebben alles gedaan in overleg met de Nederlandse banken. Zij hebben enige aanlooptijd nodig. Ik wil ook een vrijwillige deblokkering, wat betekent dat je mensen een brief moet sturen en hun de keuze moet geven. Half september is ruim voor het ‘cadeauseizoen’. Oktober, november, december zijn de klassieke ‘cadeaumaanden’. Extra consumptie is goed voor de detailhandel, die kan dan extra verdienen.”

Bent u niet bang dat mensen hun spaargeld en masse naar een buitenlandse internetspaarbank brengen, met risico’s als die rond Icesave tot gevolg?

„Ik heb groot vertrouwen in de bankensector. We hebben goed overleg gevoerd met de Nederlandse Vereniging van Banken en we zien geen grote bezwaren ten aanzien van de kapitaalsverschuiving. We zien dit met vertrouwen tegemoet.”

Banken willen dat vrijgekomen spaarloon ophalen. Gaan de rentes omhoog?

„Dat zullen we zien. Gezonde en eerlijke concurrentie op de spaardersmarkt is heel goed. De rente is de laatste tijd gedaald. Er is voortdurend vraag naar spaargeld. Dus als banken vinden dat ze de spaarrente een beetje omhoog zouden moeten doen, dan zou dat op zich prima zijn.”

Wordt dit de gehoopte ‘boost’ voor de Nederlandse economie?

„Wonderen moet je er niet gelijk van verwachten, maar het is een positief signaal dat het gebeurt en het gaat toch wel om een behoorlijke som geld. In totaal wordt 4 miljard euro gedeblokkeerd. Veel mensen zullen het misschien laten staan, anderen zullen het opnemen. Bij vorige operaties zagen we dat rond de 15 procent onmiddellijk werd geconsumeerd. Een ander deel wordt elders op een rekening gezet. Maar het geeft toch vrijheid. Voor het gevoel is het prettig dat je bij je spaargeld kunt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer