Economie

Verburg: MKZ-monsters niet gemengd

DEN HAAG – De viruskweek op het bepalende monster uit Kootwijkerbroek dat in 2001 werd onderzocht op MKZ was niet gemengd.

Redactie politiek
9 July 2010 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 11:08
Foto RD, Henk Visscher
Foto RD, Henk Visscher

Dat heeft minister Verburg (Landbouw) donderdag geschreven in een reactie op het rapport van de Stichting Onderzoek MKZ Crisis Kootwijkerbroek en in antwoord op SGP-Kamervragen.

De MKZ-stichting kwam enkele weken geleden naar buiten met „nieuwe feiten” in de al jarenlang slepende kwestie. Het was al bekend dat de ruiming van duizenden dieren destijds gebaseerd was op één enkel monster van een ziek kalf van boer Teunissen. Volgens de stichting was inmiddels uit analyse van de onderzoeken gebleken dat in het laboratorium materiaal van een ander bedrijf was toegevoegd aan dit monster.

De stichting stelde vast dat in het labdossier bij de enige keer dat de bepalende viruskweek positief was, het monsternummer 26 met monsternummer 29 werd gecombineerd. Alleen 26 is afkomstig van het kalf van Teunissen; de stichting kon niet achterhalen waar 29 vandaan kwam, maar stelde wel vast dat het van elders kwam.

In haar brief aan de Kamer stelt Verburg dat er helemaal geen sprake is van vermenging. Het monster 26 is in enkelvoud getest en om praktische redenen op dezelfde onderzoeksplaat behandeld waar zich monster 29 op bevond. De monsters bevonden zich in verschillende ‘wells’, uithollingen van de plaat, en zijn daarom onafhankelijk van elkaar behandeld.

De aanduiding in het labdossier kan de indruk gewekt hebben dat de monsters gemengd waren, maar daar was geen sprake van. „De uitslagen op het protocol geven duidelijk aan dat een monster (26-1, bedrijf Kootwijkerbroek) positief was en het andere monster (29-1/6, praktijkgeval 29) negatief. Op het bedrijf 01.29 is geen MKZ aangetroffen en de gegevens van dit bedrijf zijn niet relevant voor de uitslag van het bedrijf in Kootwijkerbroek”, schrijft Verburg.

De minister wil nog niet ingaan op het onderzoeksrapport waarop de MKZ-stichting zich baseert, maar verwijst de behandeling daarvan door naar een binnenkort te houden hoorzitting.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf gaat aanvullende Kamervragen stellen. Hij pleitte vanmorgen voor volledige openbaarmaking van alle laboratoriumgegevens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer