Kerk & religie

Artsen in Uruguay

Op het congres zijn niet alleen medici aanwezig. Een van de sprekers is Philip Yancey, bekend als auteur van christelijke bestsellers. Hij toont zich een bevlogen en humoristisch spreker. Hoewel Yancey zelf geen arts is, heeft hij relatief veel kennis over medische zaken. Hij was jarenlang bevriend met dr. Paul Wilson Brand (1914-2003), een chirurg die in India onder lepra­patiënten werkte. Deze infectieziekte zorgt ervoor dat de huidzenuwen aangetast worden, waardoor de patiënt een verminderde pijnsensatie heeft. De verminderde gevoeligheid leidt vaak tot misvorming van ledematen.

Caroline van den Berg
9 July 2010 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 11:08

Dr. Brand was pionier op het gebied van de reconstructieve chirurgie. Yancey vertelt dat Brand voor hem een mentor en vaderfiguur was. Op nederige wijze zette hij zijn leven in om leprapatiënten, die vaak worden verstoten, te dienen.

Juist medici weten dat pijn als waarschuwingssignaal dient. Dit heeft ook een diepere betekenis. C. S. Lewis noemde pijn wel „de megafoon van God.” Hoe moeilijk dit ook is, God is uiteindelijk de Helper in nood. Yancey haalt hier Psalm 23 aan, waar gesproken wordt over de Heere als onze Herder. Volgens de auteur zal deze metafoor echter niet overal ter wereld aanspreken, omdat herders in delen van de wereld geen onderdeel van het dagelijks leven zijn. In de meeste culturen zijn echter wel medici aanwezig. Het voorbeeld van God als onze Genezer en Helper is daarom wereldwijd herkenbaar.

God vernederde Zichzelf en kwam in de Persoon van Jezus naar deze wereld om Zelf de pijn en het lijden te ervaren. Hij werd een dienaar. De wetenschap houdt zich bezig met een opwaartse beweging. In deze visie heeft ”struggle for life” ervoor gezorgd dat er vanuit het niets complex leven is ontstaan. In het geloof gaat het echter om een neerwaartse beweging. Yancey haalt hierbij Mattheüs 16:25 aan: „Want zo wie zijn leven zal willen behouden, die zal hetzelve verliezen; maar zo wie zijn leven verliezen zal, om Mijnentwil, die zal hetzelve vinden.”

Na een intensieve week is het einde van het congres daar. Tijdens een internationale avond krijgen alle aanwezige landen nog eenmaal de kans zich te presenteren. Van vrolijke Afrikaanse muziek tot een presentatie van het overweldigende Noorse natuurschoon; het is mooi de rijkdom aan cultuur en natuur te zien. Er wordt echter ook opgeroepen tot gebed. Zo zingen de aanwezige Indiase artsen het lied ”Bid voor India”.

Aan het einde van de avond presenteert ook Nederland zich. Vijftig jaar na de oprichting van de ICMDA zal het volgende wereldcongres in 2014 plaatsvinden in Rotterdam. Tijdens het huidige congres is ruim aandacht gevraagd voor het volgende congres. Veel aanwezigen reageren enthousiast en kijken ernaar uit. Het is een voorrecht dat ons land dit wereldwijde congres zal organiseren. Daarnaast is het een kans voor alle Nederlandse christenartsen en medisch studenten om in contact te komen met hun wereldwijde geloofs- en vakgenoten. De komende jaren moet veel werk worden verzet. Het zal een uitdaging worden de Zuid-Amerikanen te evenaren!

Caroline van den Berg is zesdejaars geneeskundestudent. Zij doet enkele malen verslag van het ICMDA wereldcongres in Uruguay. Vandaag haar laatste impressie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer