Bonden willen af van topman Corus
De vakbonden willen dat Corus-topman Sir Brian Moffat onmiddellijk opstapt. Ze roepen het personeel van Corus in Nederland ertoe op de tijdelijk voorzitter van de raad van bestuur een rode kaart te geven.
De bonden verwachten niet dat Moffat de problemen bij het verliesgevende bedrijf kan oplossen „omdat hij er zelf onderdeel van is.” Zij houden hem verantwoordelijk voor het mismanagement en de grote verliezen bij Corus. Aan de acties doen werknemers in heel Europa mee, inclusief de Britse werknemers.
„Moffat neemt steeds topmannen aan en ontslaat ze dan weer. Hij is eindverantwoordelijk voor de problemen”, aldus onderhandelaar J. Duijnhoven. Wie zijn opvolger moet worden, weet Duijnhoven niet. Het hoeft geen Nederlander te zijn of een staaldeskundige. „Als het maar een bekwame manager is.”
Volgens onderhandelaar A. Bot van de CNV Bedrijvenbond is bijna elke werknemer Moffat meer dan zat. „Hij trekt aan elk touwtje, houdt elke vernieuwing tegen en blijft maar zitten. Zijn invloed reikt zo ver dat hij ook meebepaalt wie de nieuwe topman wordt. Terwijl hij de afgelopen jaren, zeker sinds de fusie in 1999, alleen maar financiële problemen heeft veroorzaakt. Hij heeft het hele huis uitverkocht, het bankstel, de tv en de kapstok. En hij wil ook nog eens de achtertuin kwijt om de gaten te vullen.”
Bot doelt op de door Moffat gewenste verkoop van de aluminiumtak voor 750 miljoen euro. Die verkoop werd op het laatste nippertje gedwarsboomd door de commissarissen van het vroegere Hoogovens in IJmuiden, die hun zeggenschap over dit onderdeel door de rechter bekrachtigd zagen.
Bot merkte afgelopen week op een bijeenkomst van de ondernemingsraden van de over Europa verspreide vestigingen op dat uit elke hoek kritiek komt en dat die niet mals is. Voor iedereen is Moffat als „vertegenwoordiger van het aloude kapitalisme” de gebeten hond. „Een vleesgeworden paternalist die elke vernieuwing tegenhoudt”, klonk het. Moffat blijft zitten, terwijl de koppen van andere bestuurders om hem heen rollen.
Vorige maand, een dag na de rechterlijke blokkade op de verkoop van de aluminiumtak, werd bestuursvoorzitter T. Pedder de laan uitgestuurd. Moffat, die op het punt stond om als voorzitter van de raad van commissarissen met pensioen te gaan, ging op de stoel van Pedder zitten en handhaafde zijn hiërachie.
De Britse werknemers hadden op zich graag gezien dat de miljoenen uit de aluminiumverkoop waren gebruikt om de verouderde Britse fabrieken te saneren. Maar volgens Bot begrijpen zij toch het verzet tegen de verkoop vanuit IJmuiden. „Ook zij hebben meer dan genoeg van Moffat”, concludeerde Bot.
Komende maandag is er een actie van het Corus-personeel in heel Europa. Vandaag en morgen worden er rode kaarten uitgedeeld aan de poorten in Nederlandse vestigingen. De Corus-top krijgt alle rode kaarten op 29 april bij de aandeelhoudersvergadering van het Brits-Nederlandse staalconcern in Londen.
Bij Corus in Nederland werken ongeveer 12.500 mensen.