Politiek

Wallage mag weer meebouwen aan paars

DEN HAAG (ANP) – Jacques Wallage onderhandelde eerder al namens de PvdA over het kabinet Paars-2 en mag het weer proberen als informateur van paars-plus. De oud-burgemeester van Groningen is momenteel bijzonder hoogleraar integratie en openbaar bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.

5 July 2010 14:08Gewijzigd op 14 November 2020 11:06
Wallage gaat samen met Rosenthal als informateur aan de slag. Foto ANP
Wallage gaat samen met Rosenthal als informateur aan de slag. Foto ANP

Samen met VVD’er Uri Rosenthal mag hij werken aan een kabinet van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Wallage is goed bevriend met PvdA-leider Job Cohen, net zoals zijn collega-informateur dichtbij VVD-leider Mark Rutte staat. In 1998 bij de formatie van Paars-2, zonder GroenLinks erbij, gold Wallage ook als vertrouweling van toenmalig leider Wim Kok.

Wallage, op 27 september 1946 in Apeldoorn geboren, is een raspoliticus. Op zijn negentiende werd hij lid van de PvdA en was hij al snel actief in de Groningse politiek. Hij is ook bijna alles al eens geweest: burgemeester, wethouder, Kamerlid, staatssecretaris (Onderwijs en Sociale Zaken) en fractievoorzitter.

Wallage studeerde sociologie in de stad waar hij later (van oktober 1998 tot juli 2009) burgemeester zou zijn. Hij staat bekend als een uitstekend redenaar, die moeiteloos een zaal aan zijn voeten kan krijgen. In Kamerdebatten stond hij eveneens zijn mannetje, en toonde zich bij de vorming van Paars-2 in 1998 als een gewiekst onderhandelaar.

Toen Paars-2 inmiddels op de rails stond en Wallage burgervader van Groningen was geworden, was de PvdA’er ook niet bang om kritiek te uiten op het kabinet dat hij had helpen bouwen. Hij stelde al vrij snel in een interview met Vrij Nederland dat het ontbreken van de politieke wil om tijdens de formatie door te pakken, het nieuwe kabinet zou opbreken.

Wallage bekende in het interview ook dat hij zich tijdens zijn jaren in de landelijke politiek regelmatig doodmoe voelde aan het eind van de dag. „Een deel van de dag bestaat uit het afbranden van mensen. Het Binnenhof zorgt voor veel negatieve energie.” Als hij na een bezoek aan het torentje „die jongens van de VVD” weer eens lekker de voet had dwars gezet, had hij in werkelijkheid niets bereikt, stelde hij. „Ik was onderdeel van het probleem. Hier in Groningen ben ik het begin van een oplossing.”

Wallage had het bijzonder naar zijn zin als burgervader van Groningen. Sinds zijn vertrek naar het noorden heeft hij ook altijd gezegd dat zijn landelijke loopbaan in de politiek voorbij was. Hij stond in zijn stad als wat afstandelijk bekend, maar was wel geliefd bij de bevolking.

In de ongeveer tien jaar dat Wallage burgemeester was, heeft hij er steeds op aangestuurd dat er een zo links mogelijk college in Groningen zat en werd de VVD zo veel mogelijk buiten de deur gehouden. Desondanks reageerde VVD-Kamerlid Betty de Boer, die nog met hem heeft gewerkt toen ze in de Groningse gemeenteraad zat, positief. „Hij is zeer kundig”, twitterde ze toen Wallages naam viel als informateur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer