„Spectaculaire” vondst in Sittard
SITTARD (ANP) – Archeologen hebben in een bouwput in Sittard naar eigen zeggen spectaculaire vondsten gedaan uit het stenen en ijzeren tijdperk en de Romeinse tijd.
De vondst geeft onder meer zicht op wat de eerste landbouwers van Nederland 5000 jaar geleden zouden hebben verbouwd en in welk landschap zij zouden hebben geleefd. Dat bleek gisteren tijdens een presentatie van de vondst bij de bouwput aan de Odasingel in Sittard.
In enkele voormalige beekgeulen van de huidige Geleenbeek vonden de onderzoekers grote hoeveelheden afval uit de Romeinse tijd (van Christus tot de vierde eeuw), de ijzertijd (300 voor Christus tot de Romeinse bezetting) en het stenen tijdperk (5000 voor Christus).
Dat afval geeft aan hoe de mensen toen leefden. Omdat dit afval altijd onder de grondwaterspiegel heeft gelegen, zijn organische voorwerpen zoals bot en plantenresten goed bewaard. Dat is nationaal en internationaal zeer zeldzaam en in het geval van het stenen tijdperk zelfs uniek, aldus de archeologen.
Zo’n 5000 jaar voor Christus woonden in het huidige Sittard langs de toenmalige loop van wat nu de Geleenbeek heet de bandkeramiekers, de eerste landbouwers. De archeologen vonden in het vroegere stroomgebied van de beek zo’n 10.000 stukken bot en een vergelijkbare hoeveelheid aardewerkscherven, waaronder unieke vondsten.