Verboden voor lelijke mensen
Een vrouw hoeft geen bijzondere schoonheid meer te zijn om een knappe baby voort te brengen. Dat is de gedachte achter de nieuwe virtuele sperma- en eicelbank van BeautifulPeople.com, een controversiële onlinedatingservice voor knappe mensen die vorige week van start ging.
De datingsite, met het hoofdkantoor in Kopenhagen, heeft als doel paren met een kinderwens –knap of lelijk– in contact te brengen met goed uitziende en intelligente sperma- en eiceldonoren, die zich op de site hebben laten registreren. Het doel is het voorbrengen van een kind, „dat door iedereen nagestaard zal worden.”
BeautifulPeople.com noemt zichzelf „de datingsite met een strikt verbod op lelijke mensen.”
„Elk paar wil een kind dat gezegend is met een mooi lichaam en een aantrekkelijke uiterlijk”, is de mening van Greg Hodge, directeur van de site, in een schriftelijke verklaring op de nieuwssite CBSnews. „Er bestaat grote vraag naar een datingsite met leden die lijken op de acteurs Brad Pitt, George Clooney en Angelina Jolie. Daarbij sluiten we mensen uit van lidmaatschap, maar dat gebeurt overal in de wereld.”
De site maakt nog geen winst, maar claimt sinds 2002 al 600.000 leden te hebben in 190 landen. De organisatie zegt dat al 600 mooie baby’s via bemiddeling van de site ter wereld zijn gekomen. Met de nieuwe datingservice hoopt BeautifulPeople.com dit aantal sterk te verhogen.
James Frederiksen, lid van BeautifulPeople.com, wil wel sperma doneren. „Ik kom uit Noorwegen. Daar is het als je jong en gezond bent normaal dat je sperma doneert om een ander aan een mooie baby te helpen.”
„Ik denk dat het geweldig is als je zo een aantrekkelijk kind kunt maken en het daarmee een extra bonus kunt meegeven in zijn leven”, jubelt Parissa Mobasher uit Miami, een van de zogenaamde schoonheden van de site.
De potentiële gebruiker van de virtuele sperma- en eicelbank mag knap of lelijk –een ”uggo” in het jargon– zijn, dat maakt niet uit. Adspirantdonoren moeten echter door de andere leden van de site wel beoordeeld worden als ”schoonheid”.
„Aanvankelijk hebben we geaarzeld om het aanbod uit te breiden tot niet mooie mensen”, stelde siteoprichter Robert Hintze in het Canadese dagblad Vancouver Sun. „Maar iedereen –ook lelijke mensen– willen graag goed uitziende kinderen ter wereld brengen, daarom stellen we een aantrekkelijke genenpool ter beschikking. Een beauty denkt niet te egoïstisch.”
Afgelopen winter verbande de site 5000 leden, vanwege overgewicht. „De ”fatties” die over onze site zwerven zijn een directe bedreiging van het hele concept waarvoor BeautifulPeople.com werd opgericht”, aldus Hintze.
De vraag is of het zal leiden tot een wereldwijde trend dat paren via internet op een systematische manier op zoek gaan naar sperma- of eiceldonoren. Knap of niet, over de geestelijke gezondheid, psychische afwijkingen of overdraagbare aandoeningen wordt met geen woord gerept op de site. Evenmin staat vast dat een mooie donor een garantie is voor mooi nageslacht.
David King van Human Genetics Alert noemde de service in The Wall Street Journal een logisch uitvloeisel van een verderfelijke trend. „Het is een symptoom van een gevaarlijke tendens in onze samenleving, een eugenetische tendens. We zeggen hiermee dat we alles wat te maken heeft met reproductie in de hand kunnen houden; we hebben nu ook nog een manier om dat voor elkaar te krijgen, zoals wij dat willen. Als deze trend doorzet, heeft dat gevaarlijke gevolgen voor onze samenleving.”
BeautifulPeople is niet de eerste instantie die voor dit doel is opgericht. In het verleden konden mensen op zoek naar superieure intelligente eigenschappen op de site van eugeneticus Robert Graham. Die startte de Repository for Germinal Choice, een spermabank voor Nobelprijswinnaars. Toen de bank in 1999 werd opgeheven, waren zo’n 200 kinderen verwekt met ”sperma van genieën”.
Groenewoud: Verwerpelijke praktijk
De activiteiten van de site BeautifulPeople zijn een uiting van een maatschappelijke trend, betoogt dr. Stef Groenewoud, directeur van het prof. dr. G. A. Lindeboom Instituut.
„Het gaat om de verheerlijking van lichamelijke schoonheid. Dat wordt verheven tot het hoogste goed. Je kunt het bijvoorbeeld zien op posters in bushokjes en in damesbladen. Daarin staat de ideale man of vrouw afgebeeld. Je ziet immers nooit een gemiddelde mens op een poster in een abri.”
De site van BeautifulPeople meldt dat de organisatie geen objectieve definitie heeft van schoonheid. Schoonheid is wat anderen op de site als zodanig bestempelen. Die bewering verbaast Groenewoud.
„Ze oordelen wel over de schoonheid van een ander. Leden klaagden over de ”fatties” en de organisatie liet hen het veld ruimen. Dat bevestigt dat BeautifulPeople wel degelijk een mening heeft over het begrip schoonheid. Hoor je daarbij of val je buiten de boot?”
Dat kenmerkt de hedendaagse samenleving, maar zegt evenzeer iets over dit soort sites. „Je krijgt ongelooflijke problemen als je het oordeel over schoonheid legt in de handen van dergelijke clubs. Waar houdt het op? Als schoonheid het criterium is voor het al dan niet geboren laten worden, wat doet dat later met het zelfbeeld van het kind? En wat als het tegenvalt en het kind minder knap blijkt dan gedacht? Hoe welkom is het dan nog?”
De optie van BeautifulPeople om sperma- en eicellen van schoonheden bij elkaar te brengen, zal het naar alle waarschijnlijkheid noodzakelijk maken om een bevruchte eicel in een baarmoeder te plaatsen, verwacht Groenewoud.
„Dat kan bijvoorbeeld met behulp van in-vitrofertilisatie (ivf) gebeuren. Je bevrucht een aantal eicellen van de ideale vrouw met sperma van de ideale man. Daarbij ontstaan meerdere embryo’s buiten de baarmoeder. Veel christenen zien het samensmelten van eicel en zaadcel als het begin van pril leven”, legt Groenewoud uit.
„Vervolgens beschik je hierover met een zeer dubieus doel: je selecteert een geschikt embryo in de hoop dat er een mooi kind ontstaat, op basis van een obscure definitie van schoonheid. Wil je daar wel over beschikken? En wat gebeurt er met de overgebleven embryo’s? Worden die weer verhandeld richting een volgende klant?” De directeur van het Lindeboom Instituut benadrukt dat die omgang met leven niet is zoals God dat heeft gewild.
Op de vraag of je hier vergelijkingen kunt maken met de nazipraktijken van Hitler reageert Groenewoud terughoudend. „Je ziet wel enige parallellen. Ook daar zag je mensen die er wel of niet mochten zijn. Het ging toen over het superieure Arische schoonheidsideaal van blond haar en blauwe ogen tegenover het ‘minderwaardige’ Joodse. Ze hebben ook daadwerkelijk pogingen gedaan om dat schoonheidsideaal te verwezenlijken”, aldus Groenewoud.
„Een andere parallel is dat een selecte groep bepaalt wat het ideaalbeeld is van schoonheid. Slanke knappe mensen mogen blijven. Zij verdienen het om nageslacht te verwekken, de dikke en lelijke niet. Ik weet wel dat BeautifulPeople stelt dat het doel edel is: het blij maken van mensen. Maar het middel deugt niet.”
Voor de toekomst voorziet Groenewoud een combinatie van twee bewegingen: de ene is dat er meer technische mogelijkheden komen om in te grijpen in leven. „Dat blijkt nu al redelijk simpel: je spoort twee knappe mensen op en je voert een ivf-behandeling uit. In de toekomst kan geselecteerd worden op basis van patronen in het genetische materiaal. Een gevaarlijke houding is dan: het slechte gooi je weg, het goede houd je over. De basis voor deze technologische mogelijkheden ligt er nu al.”
Als hij de technische ontwikkeling combineert met de trend in de maatschappij, die schoonheid tot enorme hoogten verheft, voorziet Groenewoud een „zeer bedenkelijke selectie” op de buitenkant van de mens: uiterlijke schoonheid, hoge intelligentie en aansprekende fysieke vermogens.
„Als we als maatschappij het gesprek hierover niet snel aangaan, zal techniek vaker ingezet worden van dubieuze praktijken zoals deze. Het is steeds duidelijker dat de randen opgezocht worden van wat mag en wat mogelijk is. Je ziet dergelijke bewegingen zoeken naar een voedingsbodem in de samenleving: Hoe ver kunnen we gaan? Bepalend is: „Wat de individuen wensen. Dat regelen we dan.”