Van Uhm inspecteert Uruzgan voor vertrek
TARIN KOWT (ANP) – Vlak voor het einde van de missie van het Nederlandse leger in Uruzgan heeft Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm in de afgelopen dagen nog een bezoek gebracht aan deze Afghaanse provincie. Per 1 augustus draagt Nederland de zeggenschap over de internationale troepenmacht over aan een gecombineerd Australisch/Amerikaanse staf onder leiding van de Amerikaanse kolonel James Creighton.
Van Uhm toonde zich duidelijk onder de indruk van de ontwikkelingen in het straatarme Uruzgan. „Ik was hier zes maanden geleden voor het laatst en alleen in die periode is er al zoveel ten goede veranderd. Er wordt gebouwd aan een nieuwe gevangenis, er is een asfaltfabriek neergezet, en er is een stuk weg van 16 kilometer geasfalteerd. Die weg zorgt voor een veel betere bereikbaarheid en is voor mij een symbool van de vooruitgang in Uruzgan.”
De weg is een gezamenlijk project van de internationale gemeenschap. Boeren ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt kunnen nu hun oogst naar zuidelijke afzetgebieden brengen, waar dat voorheen zeer moeilijk of onmogelijk was wegens de belabberde staat van de infrastructuur.
Van Uhm is ook blij met de verbeterde veiligheidssituatie. Het Afghaanse leger en de Afghaanse politie, in 2006 nog marginaal in Uruzgan, spelen inmiddels hun rol, naast de internationale troepenmacht. „Maar het evenwicht is fragiel. We moeten het niet mooier maken dan het is”, aldus Van Uhm. „Als je denkt dat je van Afghanistan een westers land kunt maken, ben je verkeerd bezig.”
Van Uhm kreeg tijdens een bezoek aan de waarnemend gouverneur Khodai Rahim van Uruzgan in Tarin Kowt complimenten toegezwaaid. „Wij zijn erg blij met de hulp van Nederland door de jaren heen”, zo liet de bestuurder weten via een tolk. „Voor uw komst was het hier zeer onveilig, een broeinest van terrorisme. Nu is alles anders.”Rahim pleitte ook nog voor het langer blijven van de Nederlandse militairen in Uruzgan, maar Van Uhm maakte hem duidelijk dat Nederland een democratie is waar de politiek de besluiten neemt, en niet het leger.
De rol van Nederlandse militairen in Uruzgan wordt deze maand in rap tempo kleiner. Tussen 1 augustus en 1 december heeft de zogeheten ‘redeployment’ plaats, het terugtrekken van alle troepen en materieel uit Uruzgan. Hoewel veel Nederlandse militairen uitkijken naar het einde van de missie, bestaat er ook onvrede. „We kunnen ons werk hier niet afmaken, daar balen we van”, aldus een militair op de basis in Deh Rawod.