Binnenland

Warmte; ijsjes eten en tomatensap drinken

DE BILT – Het KNMI is er nog niet zeker van of er deze week sprake zal zijn van een hittegolf, maar dat het aan het eind van de week weer erg warm wordt, staat wel vast. Mogelijk tot 37 graden. Ouderen moeten daarbij extra op hun tellen passen.

Binnenlandredactie
30 June 2010 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 11:03
Foto ANP
Foto ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Voornaamste doel hiervan is te zorgen dat mensen een beetje op elkaar letten als het erg warm is. Vooral baby’s, kwetsbare groepen en ouderen hebben wat extra aandacht nodig van zorgverleners, mantelzorgers of gewoon van de buren. Want mensen worden ouder en Nederland wordt warmer.

Vrijwel alle verzorgingshuizen voor ouderen beschikken over hitteprotocollen. Veel van die protocollen zijn al in werking getreden, of dat gebeurt komende dagen. In de Amandelhof, een protestants-christelijk woonzorgcentrum in Zeist, is het protocol gisteren ingegaan. „Dat betekent onder meer zonneschermen vroeg laten zaken en erop letten dat de ouderen minimaal 1,5 liter vocht en voldoende zout binnenkrijgen”, zegt een medewerker.

Ook voor de medewerkers heeft het protocol consequenties. „Zo zijn de kledingvoorschriften versoepeld.”

In het reformatorische zorgcentrum Nebo in Zwijndrecht treedt het hitteprotocol naar verwachting later deze week in werking. „Maar nu al brengen we ’s morgens en ’s middags bij de mededelingen extra onder de aandacht dat de cliënten voldoende moeten drinken”, aldus een medewerkster. „En we raden aan om in de recreatiezaal te gaan zitten. Daar is het heerlijk koel. Er wordt veel gebruik van gemaakt.”

Volgens beide zorgverleners is het nodig om ouderen te helpen, omdat ze anders te weinig drinken. „De meesten letten er zelf niet voldoende op, merken we.”

Ouderen voelen veel minder snel dat ze dorst hebben, terwijl ze wel eerder kunnen uitdrogen. Niet zelden lijden ouderen bovendien aan incontinentie en leggen ze zichzelf daarom zelfs beperkingen op in wat ze drinken. In het Nationaal Hitteplan adviseren artsen daarom dat oude mensen de hele dag door blijven drinken, ook al hebben ze geen dorst.

Het beste is het volgens artsen om water of vocht met zout in te nemen. Aantrekkelijke manieren om dat binnen te krijgen zijn het drinken van bouillon of tomatensap of het eten van ijs. Limonade met prik veroorzaakt vaak maag- en darmklachten bij hitte. Koffie is minder geschikt omdat dat juist vocht aan het lichaam onttrekt. Alcohol is helemaal af te raden: dat ontwatert en zorgt ervoor dat mensen het nog warmer krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer