Aantal kerksluitingen Indonesië neemt sterk toe
BEKASI – Honderden Indonesische moslimleiders in de stad Bekasi, in West-Java, waarschuwen voor een mogelijke oorlog als de kerstening van moslims, de ”kristenisasi”, niet stopt.
Tijdens een topconferentie in een moskee in Bekasi spraken ultraconservatieve moslimorganisaties zondag af een nieuwe jeugdbeweging op te richten die moet bestrijden dat moslims christen worden.
De conferentie is volgens waarnemers de zoveelste stap van radicale moslimgroepen om de Jakartaanse voorstad volledig te islamiseren ten koste van christelijke inwoners.
Leiders van organisaties zoals het Islamitisch Verdedigingsfront (FPI) willen monitoringscentra oprichten in talloze moskeeën in Bekasi. Deze centra moeten het kerstenen van moslims bestrijden. Onduidelijk is echter of er zich daadwerkelijk veel moslims tot het christendom bekeren.
Een coalitie van rechtse moslimorganisaties eiste zondag van zowel het district als de gemeente Bekasi om onmiddellijk de sharia, de islamitische wetgeving, in te voeren. Dit moet de groei van kerken in het gebied tegenhouden.
Veel Indonesische christenen reageerden vooral bezorgd op de plannen om een nieuwe paramilitaire jongerenorganisatie op te richten. De Laskar Pemuda, oftewel Jeugdstrijders, moeten verspreid over moskeeën in Bekasi de bekering van moslims tegengaan. Inwoners van Jakarta en Bekasi vrezen dat dit tot escalaties en gewelddadige botsingen zal leiden.
Behalve verschillende radicale organisaties namen ook de twee grootste moslimorganisaties van Indonesië deel aan het congres in de al-Azharmoskee. De organisaties Muhammadiyah en Nadhlatul Ulama hebben samen meer dan 70 miljoen leden op Java en staan bekend als gematigd islamitisch. Volgens een woordvoerder van Mohammadiyah zijn christenen in Bekasi te ver gegaan met het verkondigen van hun geloof.
In Bekasi wonen veel migrantengroepen uit andere delen van Indonesië gedwongen samen met de Betawigemeenschappen, de oorspronkelijke bewoners van Jakarta. De Betawibevolking is van oudsher zeer islamitisch. Inwoners van Bekasi wonen veelal in kleine huizen in soms verarmde industriegebieden.
De afgelopen jaren hadden veel kerken in Bekasi last van radicale moslimgroepen. De moslimorganisaties eisen sluiting van de kerken en intimideren ze. Dit jaar nam het aantal demonstraties en kerksluitingen sterk toe.
In de wijk Pondok Gede werd afgelopen maand een christelijke school belaagd nadat geruchten circuleerden over een voormalige scholier die zijn foto’s van een Koran in een toilet op internet zette. Vervolgens protesteerden circa duizend woedende moslims tegen een standbeeld van drie vrouwen voor een huizencomplex in Harapan Indah. De reden zou zijn dat het standbeeld een christelijke heilige Drie-eenheid weergaf.
De lokale bestuurders van Bekasi hebben vaak een strengislamitische achtergrond en tonen stille sympathie voor de campagnes tegen kerkleden.