„Meer controleren dan alleen aanwezigheid asbest”
’s-HERTOGENBOSCH – „Geen gekke dingen geconstateerd.” Dat is de bevrijdende conclusie van inspecteur Copier na een bouwkundig onderzoek van een rijtjeshuis in ’s-Hertogenbosch. Koper blij, makelaar blij, verkoper blij.
Eerst een verklaring dat een huis asbestvrij is, dan pas in de verkoop. Dat advies staat in het rapport ”Asbestketen ontrafeld” dat de provincie Noord-Holland vandaag presenteerde. Het rapport lekte op 19 juni uit naar de pers. Minister Huizinga heeft al laten weten dat ze niets ziet in zo’n asbestvrijverklaring, maar het kan zijn dat de nieuwe minister van VROM daar heel anders over denkt.
Maar hoe kom je er nu achter of er asbest in je huis zit? En hoeveel gaat dat kosten? „Een bouwkundige inspectie kost ongeveer 350 euro”, zegt Albert van der Heide van Perfect Bouw, dat met 10.000 bouwtechnische keuringen per jaar de grootste speler is op deze markt. „Asbest is een van de zaken waarop onze inspecteurs letten.”
Johan Copier is zo’n inspecteur. Hij keurt vanmiddag een huis aan het Rompertpark in ’s-Hertogenbosch. Potentiële koper C. Molijn heeft een bod gedaan op het huis en wil weten wat de bouwtechnische staat van de woning is voordat hij zijn handtekening zet. „Ik heb hiervoor bij een ander huis gekeken, maar daar bleek na een bouwtechnische keuring betonrot in te zitten. Ik ben blij dat ik die keuring heb laten doen, anders had ik nu met dat probleem gezeten.”
De inspectie begint met een paar vragen aan de makelaar. Of de verkoper zelf al dingen heeft gesignaleerd. Of de makelaar bekend is met bijvoorbeeld vochtproblemen. Omdat Bart Teulings van Hendriks Makelaardij voor het eerst in dit huis is, kan hij op die vragen geen antwoorden geven. „Geen probleem, ik ga zelf wel op onderzoek uit”, vindt Copier.
Hij begint op de derde verdieping. Die bestaat uit een kleine zolderkamer en een groot balkon. Op het balkon haalt Copier een uitschuifladder tevoorschijn en klimt op het dak. „De zinken goten zijn aan vervanging toe”, laat hij de potentiële koper weten. De inspecteur licht even een dakpan op om te kijken van welk materiaal de dakplaten zijn gemaakt. „Die zijn nogal eens van asbest, maar in dit geval niet.” In een kast zijn de pijpen van de luchtafzuiging te zien. „Die pijpen zijn ook wel eens afgeschermd met asbest, maar dat is hier niet het geval.”
Verdieping voor verdieping neemt Copier het huis door. Na een uur constateert hij dat hij „geen gekke dingen” heeft gevonden. De noodzakelijke reparaties zullen onder de 5000 euro blijven, wat de potentiële koper doet besluiten de koop te laten doorgaan.
De klant krijgt van Perfect Bouw een rapport waarin staat wat er op den duur aan het huis moet gebeuren. „Soms kunnen starters net de hypotheek van hun woning rond krijgen en dan komen ze erachter dat er nog tienduizenden euro’s nodig zijn om het huis bewoonbaar te maken”, zegt Van der Heide. „Bij ons rapport zit eigenlijk een begroting voor een eventuele verbouwing.”
De manager van Perfect Bouw „is niet onverdeeld gelukkig” met een verplichte asbestvrijverklaring. „Het zal ons ontzettend veel werk opleveren, maar ik vind het jammer dat er maar één onderdeel uit wordt gepikt. Straks is iemand blij met een asbestvrijverklaring, maar blijkt de complete elektrabedrading vervangen te moeten worden. Dat kost al gauw tussen de 10.000 en de 15.000 euro.”
Van der Heide pleit voor een verplichte algehele bouwtechnische keuring, zoals Copier net heeft laten zien. „In Engeland is dat al het geval. Een taxatie bepaalt de commerciële waarde van de woning, een bouwtechnische keuring bepaalt de technische staat van het huis.”