Opinie

Voer debat over CO2-opslag op basis van kennis

Een maatschappelijk debat over CO2-opslag is noodzakelijk. Meer kennis over het onderwerp is daarbij een voorwaarde, stelt Harm Post.

30 June 2010 09:02Gewijzigd op 14 November 2020 11:03

De rijksoverheid is er duidelijk over: CO2-opslag is noodzakelijk om de klimaatdoelen te realiseren. Het bedrijfsleven maakt deze ambities graag waar, maar wil hiervoor wel groen licht van de samenleving.

Alles is nodig om een CO2-arme samenleving te realiseren: energiebesparing, groene grondstoffen, duurzame energie. Maar ook: ondergrondse CO2-opslag. Dat geeft ons de tijd die nodig is om toe te werken naar een duurzame energievoorziening. Talloze wetenschappelijke studies onderstrepen de noodzaak.

Zeven organisaties in Noord-Nederland –verenigd in Borg– staan in de startblokken om CO2-opslag te realiseren. Want niet alleen dringt het Rijk hier sterk op aan, het dient het ook een maatschappelijk belang. Het noorden kan bijdragen aan het behalen van de nationale klimaatdoelstellingen. Net als het noorden via de winning van aardgas al tientallen jaren bijdraagt aan de welvaart van heel Nederland.

De technologie vergroot de innovatiekracht van de regio en van het sterke energiecluster in de noordelijke provincies. En het is goed voor de lokale werkgelegenheid. Bedrijven in Noord-Nederland willen miljarden investeren in deze nieuwe technologie. Dat zorgt voor bedrijvigheid en dat werk moet gedaan worden: van wetenschappelijk onderzoek tot en met de aanleg van pijpleidingen. CO2-opslag levert dus banen op en draagt daarmee bij aan de regionale economische ontwikkeling.

Maar over CO2-opslag is ook nog veel onbekend in de samenleving. Die onbekendheid maakt dat de maatschappelijke opvattingen erover nog niet goed zijn uitgekristalliseerd. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit ook: naarmate mensen beter zijn geïnformeerd, verandert hun opvatting over CO2-opslag. Meer kennis is dus noodzakelijk, want het bedrijfsleven in Noord-Nederland wil dat opslag plaatsvindt mét draagvlak van alle betrokkenen en op basis van gefundeerde beslissingen.

Daarom is een maatschappelijke dialoog nodig over dit onderwerp, waarbij de nadruk ligt op het vergroten van het kennisniveau bij de inwoners en facilitering van meningsvorming. Hoe zit het met de veiligheid, wie is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud, wat is precies de bijdrage aan het klimaat? Dergelijke vragen moeten beantwoord worden.

Vervolgens kunnen opvattingen worden gedeeld in een maatschappelijk debat waarop meningsvorming plaatsvindt. Bij een goed gesprek is het fundament dat iedereen goed geïnformeerd is en toegang heeft tot informatie. Kennis over het onderwerp is noodzakelijk om er een succes van te maken.

De auteur is directeur van de Stichting Borg, een samenwerkingsverband van RWE, Nuon, Gasunie, NAM, Groningen Seaports, Energy Valley en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij ter voorbereiding van ondergrondse CO2-opslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer