„Intercommunie moet mogelijk zijn”
Protestanten en rooms-katholieken moeten gezamenlijk het avondmaal en de eucharistie kunnen vieren, zo menen drie oecumenische instituten uit Tübingen, Bensheim en Straatsburg.
Ze schrijven dit in hun rapport ”Avondmaalsgemeenschap is mogelijk. Stellingen ten behoeve van de eucharistische gastvriendschap”, dat deze maand het licht ziet. Zes weken voor de Oecumenische Kerkendag in Berlijn, die wordt gehouden van 28 mei tot 1 juni, is het debat over de gemeenschappelijke avondmaalsviering (intercommunie) in Duitsland opnieuw opgelaaid. Nadat de Rooms-Katholieke Kerk een principieel ”nee” had laten horen, hebben de drie wetenschappelijke instituten zich nog eens over de kwestie gebogen. Het betreft het instituut van de Evangelische Bond (Bensheim), het Instituut voor Oecumenisch Onderzoek van de rooms-katholieke theologische faculteit van Tübingen en het Oecumenisch Onderzoeksinstituut van de Lutherse Wereldbond in Straatsburg.
In hun rapport stellen zij dat de kerkelijke voorschriften talrijke uitzonderingen bevatten, zodat avondmaalsgemeenschap tussen protestanten en rooms-katholieken op dit moment al mogelijk is. De kerken zouden slechts de resultaten van de oecumenische avondmaalsgesprekken in praktijk moeten brengen, heet het.
De instituten constateren dat er geen overtuigende theologische gronden meer te geven zijn die eucharistische tafelgemeenschap in de weg staan. Naar hun mening hoeven de kerken niet langer te funderen waarom zij gedoopten tot het gemeenschappelijke avondmaal willen toelaten. In plaats daarvan zouden ze moeten uitleggen waarom ze hen willen weigeren. Volgens het rapport zijn het niet de kerken, maar is het Jezus Christus Zelf die mensen uitnodigt tot de dis. De enige voorwaarde voor toelating is, aldus de drie, de doop.
Een protestantse gemeente in Berlijn en twee kritische rooms-katholieke organisaties willen tijdens de Oecumenische Kerkendag buiten het officiële programma om twee gemeenschappelijke vieringen houden. Kerkleiders keuren dat af. Kardinaal Georg Sterzinsky, aartsbisschop van Berlijn, heeft aangekondigd dat een priester die er toch aan meewerkt, uit het ambt wordt gezet.
Vernieuwingsgezinde kerkelijke organisaties hebben verheugd gereageerd op de inhoud van het rapport. Een ander document over de kwestie verschijnt volgende week. Paus Johannes Paulus II publiceert op Witte Donderdag een encycliek over de eucharistie. Waarnemers verwachten dat de rooms-katholieke kerkleider daarin zijn afwijzing van intercommunie zal bekrachtigen.