Buitenland

Russische geheime dienst als vanouds actief

MOSKOU (ANP/AFP) – De Russische inlichtingendiensten zijn na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 niet beduusd afgedropen. De sterke man van de Russische Federatie, Vladimir Poetin, is een voormalige chef van de geheime dienst KGB. Hij nam in 2007 het heft in handen om orde op zaken te stellen in het enigszins ontregelde Rusland van kort na de Sovjet-Unie. De geheime dienst is nog steeds een dominante instelling in Rusland.

29 June 2010 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 11:03
Foto EPA
Foto EPA

De Amerikaanse justitie meent dat de Russische Buitenlandse Inlichtingendienst (SVR) ‘mollen’ heeft geplaatst in de VS die als onopvallende Amerikaanse doorsneeburgers voor langere tijd in de VS voor de dienst moesten spioneren. Het plaatsen van deze ‘mollen’ in bijvoorbeeld Amerika noemen waarnemers heel uitzonderlijk voor de Russische dienst. Veel SVR-agenten in het buitenland hebben een dekmantel en genieten een diplomatieke status.

De SVR verzamelt buitenlandse informatie en de FSB (Federale Veiligheidsdienst) binnenlandse. Samen zijn ze de erfgenamen van de roemruchte KGB (Comité voor Staatsveiligheid). De SVR herinnert er trots aan dat deze dienst een lange geschiedenis heeft, die is terug te voeren naar 1920, naar het Bureau Buitenland van de politie- en inlichtingendienst NKVD (Volkscommissariaat voor Interne Zaken).

Het voornaamste doel van de SVR is „het tijdig ontdekken van bedreigingen van de nationale veiligheid van Rusland”. Dat gebeurt met behulp van „een moderne dienst met getalenteerde, doelgerichte mensen die trouw zijn aan het Moederland en die hun militaire plichten vervullen”, aldus de SVR.

De dienst richt zich op plaatsen waar Rusland werkelijke belangen heeft of reële gevaren vermoedt. Dat is volgens de SVR een heel andere taakopvatting dan het „globalisme” van de communistische voorgangers tijdens de Koude Oorlog. Toen stuurde de buitenlandse geheime dienst agenten naar elke plek op de aardbol waar westerse geheime diensten actief zouden zijn.

De huidige chef van de SVR is ex-premier Michail Fradkov. Het is niet bekend hoeveel mensen er werken. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken schatte dat eerder deze maand op 13.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer