Politiek

Wellink heeft steun Kamer nog niet verloren

DEN HAAG (ANP) – President Wellink van De Nederlandsche Bank heeft nog steun in de Tweede Kamer en van minister De Jager van Financiën, maar de kritiek op zijn optreden in het DSB-rapport van de commissie-Scheltema heeft zijn imago verder beschadigd. Kamer en minister waren dinsdag gezamenlijk geschrokken over de keiharde conclusies in het rapport.

29 June 2010 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 11:03
Wellink. Foto ANP
Wellink. Foto ANP

De Jager sprak dinsdag zijn „volle vertrouwen” uit in Wellink, maar die had daarvoor wel alle kritiek van Scheltema moeten accepteren en moeten beloven dat er binnen een maand een plan van aanpak ligt om de cultuur binnen DNB flink te veranderen. De Jager koppelde zijn vertrouwen in Wellink daar nadrukkelijk aan. „Ze erkennen de fouten en beloven op korte termijn een cultuurverandering. Dat sterkt mij in mijn vertrouwen”, zei De Jager.

Wellinks positie staat al langer onder druk, na kritiek op zijn optreden rond de verkoop van ABN Amro, rond de gevallen IJslandse internetspaarbank Icesave en vanwege de rol van DNB bij de ondergang van DSB Bank van Dirk Scheringa. Wellink verdedigde zich in februari met verve tijdens de verhoren van de parlementaire commissie-De Wit. Maar het gemor is gebleven en een derde termijn lijkt Wellink zeker niet gegund. Of hij zijn huidige tweede termijn kan afmaken tot 2011 moet de komende dagen blijken.

In de Tweede Kamer is GroenLinks het hardst over Wellink. Hij is volgens Kamerlid Sap „moeilijk houdbaar” als president van De Nederlandsche Bank. „Het is de vraag of hij zijn huidige termijn kan afmaken. Ik wil van de minister horen wat hij ervan vindt, maar wij vinden het heel moeilijk om hem aan te laten blijven”, zegt Sap. Oud-minister van Financiën Bos zou wat haar betreft een goede mogelijke opvolger zijn.

Ook andere partijen zijn kritisch. Bij DNB moeten de lakens opgeschud, zei VVD-kamerlid Weekers, die weigert alle kritiek op „het bordje van één persoon te schuiven”. SP-Kamerlid Irrgang noemde het rapport vernietigend voor zowel DSB als DNB. Hij kan zich voorstellen dat de directie zich afvraagt of zij wel de beste bestuurders zijn voor DNB. Van een herbenoeming van Wellink kan „helemaal geen sprake zijn.”

Ook de PvdA vraagt zich af of Wellink in staat zal zijn om gezagsvol leiding te geven aan de verbeteroperatie bij de bank. D66 ziet een opeenstapeling van fouten bij DNB en pleit voor „een frisse blik en frisse gezichten”. Het CDA vindt dat DNB ernstig tekort is geschoten, maar wil van Wellink zelf horen hoe hij de geloofwaardigheid van de bank denkt te herstellen.

De Kamer debatteert donderdag over het rapport. Waarschijnlijk zijn er woensdag eerst nog gesprekken met Scheltema, met Wellink en met AFM-baas Hoogervorst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer