„Burgemeester voor christen en niet-christen”
GROOT-AMMERS – SGP-burgemeester G. J. Kats (39) van de gemeente Liesveld gaat vanaf september aan de slag in de gemeente Zuidplas. De gemeenteraad van Zuidplas heeft hem gisteravond unaniem voorgedragen. „Ik ben een type dat individuen aanspreekt op hun daden.”
Kats –getrouwd en vier kinderen– was al op jonge leeftijd bestuurlijke actief. Naast een maatschappelijke carrière bij de ING Bank was hij gemeenteraadslid in Zeist. Met zijn benoeming als burgemeester van Liesveld in 2004 werd hij de jongste burgemeester van Nederland.
Zuidplas wil hem hebben vanwege zijn „authentieke persoonlijkheid met natuurlijk gezag”. Daarnaast noemt de vertrouwenscommissie hem een „echte verbinder en bruggenbouwer. Iemand die boven de partijen kan staan, maar ook slim, snel en ondernemend is.”
Een verrassing, uw voordracht?
„Er waren 22 sollicitanten. Ik voelde in het gesprek met de vertrouwenscommissie dat er een klik was. Maar het blijft natuurlijk altijd afwachten of je het wordt.”
Waarom verlaat u Liesveld?
„Ik ga er weg omdat er op 1 januari 2013 een einde komt aan het zelfstandige bestaan van Liesveld. Bovendien zit mijn ambtstermijn van zes jaar er bijna op. Ik heb om me heen gekeken voor iets anders.”
Hoe kijkt u terug op de periode Liesveld?
„De overgang van het raadslidmaatschap in Zeist naar het burgemeestersambt in Liesveld in 2004 is bijzonder goed verlopen. De kinderen waren nog jong. Ik heb in Liesveld gelukkig volop de mogelijkheid gehad om me te ontplooien. Ook buiten de gemeente heb ik de nodige bestuurlijke ervaring kunnen opdoen in allerlei samenwerkingsverbanden.”
Naast burgemeester was Kats ook burgervader. Dit voorjaar schoot een 43-jarige man in Groot-Ammers zijn 18-jarige zoon dood en pleegde daarna zelfmoord. „De tragische gebeurtenis sloeg in het dorp in als een bom. Ik ben er dezelfde avond heengegaan. Later heb ik een gesprek gehad met de vrouw die achter is gebleven. Met lood in mijn schoenen, maar na afloop kun je toch constateren dat het een goed gesprek was.”
Waarom koos u voor Zuidplas?
„In de eerste plaats kijk je naar de plekken waar vacatures zijn. Daarnaast heb ik uiteraard ook gepeild of vrouw en kinderen het zien zitten. Zuidplas is een nieuwe gemeente, waar nog volop gebouwd moet worden aan de bestuurlijke en ambtelijke organisatie. Bovendien moeten er 7000 woningen worden gebouwd in de Zuidplaspolder. Een opgave, want de dorpskernen Moerkapelle, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel hebben de ambitie om niet te verstedelijken. Zuidplas wil tussen Rotterdam en Gouda een buffer vormen in het groen.”
Tijdens de afgelopen jaarwisseling kwam het opnieuw tot botsingen tussen de ME en inwoners van Moerkapelle. Hoe wilt u die problematiek te lijf gaan?
„Ik weet van die problemen en als ik hoop te beginnen als burgemeester, val ik midden in de voorbereidingen. Ik heb me echter nog geen compleet beeld kunnen vormen van wat er precies in dat dorp speelt. Op voorhand kan ik wel zeggen dat ik een type ben dat individuen aanspreekt op hun daden.”
In het coalitieakkoord staat dat de gemeente Zuidplas de zondagsrust zal handhaven. Blij?
„Ik ben in de eerste plaats burgemeester van alle inwoners. Van zowel christenen als niet-christenen.
De politieke partijen in Zuidplas –van VVD tot PvdA– waren unaniem in hun voordracht. Dat sterkt me in het idee dat ze naar kwaliteit hebben gekeken en niet naar politieke achtergrond. Daar ben ik blij mee.”