„Creëer meer opleidingsplekken voor artsen”
UTRECHT (ANP) – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert het ministerie van Volksgezondheid de numerus fixus voor de studie geneeskunde te verruimen en het aantal plekken voor artsen in opleiding (aio’s) uit te breiden. Dat is volgens de NZa nodig om het tekort aan medisch specialisten terug te dringen.
Uit onderzoek van de NZa blijkt dat er nu al een tekort is aan anesthesiologen, kinderartsen, orthopedisten en radiologen. Verwacht wordt dat in de nabije toekomst ook in andere specialismen tekorten ontstaan.
Momenteel stromen jaarlijks maximaal 2850 eerstejaars in aan de acht medische faculteiten die Nederland rijk is. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) pleitte eerder dit jaar voor opheffing van die instroombeperking, onder meer omdat door de vergrijzing de zorgvraag de komende jaren zal toenemen.
De NZa meent evenwel dat een uitbreiding van het aantal opleidingsplekken voorlopig volstaat. Pas later kan worden gekeken naar volledige afschaffing van de numerus fixus, maar dan moet eerst worden gezorgd voor voldoende capaciteit aan de medische faculteiten.
De voorgestelde maatregelen leiden volgens de NZa op termijn tot een licht overschot aan specialisten. „Dit betekent kortere wachttijden, meer keuzevrijheid voor patiënten, minder druk op de betaalbaarheid en een evenwichtigere relatie tussen ziekenhuis en specialist”, aldus de toezichthouder.
Door de extra opleidingsplaatsen zullen de kosten voor de overheid in eerste instantie wel toenemen. Dat wil de NZa ondervangen door de bekostiging van de opleidingen doelmatiger in te richten. Dat kan bijvoorbeeld door universiteiten in een soort veiling te laten bieden op de beschikbare plaatsen en bijbehorende subsidie.