China ligt dwars bij veroordeling Noord-Korea
De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn er niet in geslaagd het eens te worden over een verklaring waarin de terugtrekking van Noord-Korea uit het non-proliferatieverdrag wordt veroordeeld. China houdt iedere veroordeling van Pyongyang tegen. Peking vindt dat de VN-Veiligheidsraad zich niet met de problemen rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma moet bemoeien.
De permanente leden, de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk, voerden maandag in de Franse VN-missie besprekingen met het oog op een vergadering die de voltallige Veiligheidsraad woensdag over de kwestie houdt. China weigerde wekenlang met de andere vier permanente leden te praten over een voorstel van Washington voor een veroordeling van Noord-Korea. De Chinese ambassadeur Wang Yingfan weigerde na afloop van de ontmoeting commentaar, maar diplomatieke bronnen zeiden dat Wang duidelijk geen zin had om een resolutie te bespreken waarin Noord-Korea wordt veroordeeld.
Noord-Korea zelf waarschuwde er intussen voor dat iedere stap van de Veiligheidsraad inspanningen zal ondermijnen om de crisis vreedzaam op te lossen. Het land liet eerder weten dat het internationale sancties zal beschouwen als een oorlogsverklaring.
De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Losjoekov, drong er dinsdag bij de VS op aan een plan te steunen dat voorziet in een discussie waaraan zes landen deelnemen: de VS, Noord-Korea, Rusland, China, Zuid-Korea en Japan. Volgens Losjoekov is de situatie op het Koreaanse schiereiland uiterst gevaarlijk.
De Amerikaanse adviseur nationale veiligheid Condoleezza Rice besprak de kwestie maandag met hoge Russische functionarissen in Moskou. Een Amerikaanse diplomaat zei dat Rusland en de VS het eens zijn over de noodzaak om het Noord-Koreaanse atoomprogramma te stoppen, maar van mening blijven verschillen over de methode waarop dit moet worden bereikt.
De Veiligheidsraad zou vandaag bijeenkomen op verzoek van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Noord-Korea kondigde in januari aan dat het zich zou terugtrekken uit het non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens moet voorkomen. De opzegging van het verdrag wordt donderdag van kracht.
De regering in Pyongyang zegt de vergadering van de Veiligheidsraad als een ernstige provocatie te beschouwen. Zij wil de internationale gemeenschap buiten de kwestie houden en dringt aan op rechtstreekse onderhandelingen met de Verenigde Staten, waarmee zij een niet-aanvalsverdrag wil sluiten.