Economie

Durfkapitalisten duiken op biotechnologie

Verstrekkers van durfkapitaal hebben in een nieuwe hoek starters gevonden om hun geld in te steken.

ANP
8 April 2003 17:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Door de teloorgang van de ICT-sector investeren participatiemaatschappijen meer in jonge biotechnologiebedrijven. Durfkapitalisten uit Nederland stopten afgelopen jaar tenminste 200 miljoen euro in deze sector, vooral in het buitenland.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), dat dinsdag is gepubliceerd. De vereniging vertegenwoordigt naar eigen zeggen 80 procent van de markt voor durfkapitaal in Nederland. Alle participatiemaatschappijen van de grote banken zijn bij de NVP aangesloten.

De investeringen in biotechnologische bedrijven omvatten ongeveer 14 procent van het bedrag dat de durfkapitalisten afgelopen jaar uitgaven. In totaal investeerden zij 1,3 miljard euro, voornamelijk in Nederlandse ondernemingen. Dat is ruim 7 procent minder dan in 2001. De NVP verklaart deze terugval door de abnormaal hoge investeringen in productiebedrijven in dat jaar.

Participatiemaatschappijen investeerden in 2002 veel (43 procent) in bestaande deelnemingen. Zij moeten meer geld in de bedrijven steken die ze bezitten, omdat het moeilijk is om deelnemingen te verkopen. De desinvesteringen van NVP-leden zijn bijna gehalveerd tot 377 miljoen euro.

„Vooral de dalingen op de effectenbeurzen beperken de mogelijkheden voor desinvesteringen”, aldus NVP-directeur T. Molenaar. Tijdens de beurshausse eind jaren negentig kochten participatiemaatschappijen veelbelovende bedrijven om ze klaar te stomen voor een beursgang. Door het slechte beursklimaat kunnen zij hun investering tegenwoordig maar moeilijk verzilveren. Deze ontwikkeling „baart ons zorgen”, aldus de NVP. Als oplossing verkopen durfkapitalisten hun participaties vaker onderling.

De investeerders koesteren nog altijd veel belangstelling voor management buyouts, waarbij ze geld leveren zodat de zittende directie los van het moederbedrijf door kan gaan. Afgelopen jaar waren deze constructies goed voor bijna eenderde van de investeringen die NVP noteerde.

Weliswaar lag het bedrag met 411 miljoen euro fors lager dan in 2001, toen er 650 miljoen euro werd vrijgemaakt voor zulke uitkoopdeals, maar dat cijfer is geflatteerd. De NVP heeft management buyouts door buitenlandse participatiebedrijven niet meegerekend. Naar schatting legden deze maatschappijen hier vorig jaar 300 miljoen euro voor in. Zo trok het Britse Candover & Cinven ruim 100 miljoen euro uit om uitgever Kluwer Academic Publishers van het moederconcern los te weken.

De NVP is „redelijk optimistisch” over het lopende jaar. „Wij kijken er positiever tegenaan dan de mensen op de beursvloer”, stelde voorzitter R. Schipper, oud-topman van BolsWessanen. Door het slechte economische tij kijken durfkapitalisten beter naar hun deelnemingen, waardoor de exorbitante prijzen die enkele jaren terug nog voor ICT-bedrijven werden neergeteld, van de baan zijn. „Het realisme is terug.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer