Belgische zedencommissie legt werk neer
BRUSSEL (ANP/BELGA) – Alle leden van de commissie die seksueel misbruik binnen de Belgische katholieke kerk onderzoekt, stappen op. Ze hebben dat maandag bekendgemaakt. Eerder op de dag had commissievoorzitter Peter Adriaenssens al zijn vertrek aangekondigd.
De commissie zegt niet verder te kunnen werken omdat bij een huiszoeking vorige week donderdag al haar 475 dossiers met klachten van zedenslachtoffers door de Belgische justitie in beslag zijn genomen. De autoriteiten waren op zoek naar verborgen bewijsmateriaal over seksueel misbruik. Bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel werden op dezelfde dag ook huiszoekingen verricht.
Volgens Adriaenssens, die zelf maandag ruim vijf uur als getuige werd verhoord in het onderzoek, is door de justitie-inval het vertrouwen van de slachtoffers in de commissie aangetast. „Je kunt in een dergelijke commissie niet werken zonder vertrouwen”, aldus de kinderpsychiater tegen de Vlaamse publieke omroep VRT. Het parket van Brussel wilde niets kwijt over het verhoor. Volgens Belgische media zou vooral de werking van de commissie gespreksonderwerp zijn geweest.
De vertrekkende commissieleden hebben aan de kerk gevraagd toch te blijven zorgen voor een vorm van opvang voor slachtoffers van misbruik door geestelijken. De kerk moet zelf maar bepalen hoe die opvang eruit ziet, vindt de commissie.
De Belgische bisschoppenconferentie betreurde maandag het vertrek van de commissie, maar toonde wel begrip. Een woordvoerder noemde het nog te vroeg voor uitspraken over de toekomst.
Ook demissionair minister van Justitie Stefaan De Clerck vindt het opstappen van de commissie „spijtig”. De bewindsman wil een werkgroep oprichten van procureurs-generaal, die zich moet buigen over de positie van zedenslachtoffers en de vertrouwelijkheid van hun informatie. De Clerck vindt ook dat slachtoffers van wie de dossiers in beslag zijn genomen hun naam moeten kunnen laten „wegfilteren” als ze dat willen.
De huiszoekingen bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel hebben geleid tot hevig ongenoegen bij het Vaticaan. De demissionaire minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere maakte maandag bekend dat de paus persoonlijk de Belgische ambassadeur in Vaticaanstad heeft ontboden om zijn beklag te doen.
Bij de huiszoekingen werden de Belgische bisschoppen urenlang vastgehouden. Ook werd een graftombe in de Mechelse kathedraal doorzocht.
Minister Vanackere vindt dat echter geen zaken waarmee het Vaticaan zich moet bemoeien. Volgens de bewindsman heeft de Belgische ambassadeur de paus uitgelegd dat er in België niet alleen een scheiding tussen kerk en staat is, maar ook tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. „Mocht blijken dat bij de huiszoekingen disproportionele dingen zijn gebeurd, dan is dat niet een probleem van het Vaticaan, maar van België”, zei Vanackere tegen de VRT.