Vraagtekens bij uitslag referendum Kirgizië
BISJEK (ANP/AFP/RTR) – Oppositieleiders in Kirgizië hebben twijfels over de uitslag van een referendum. In de volksraadpleging van zondag gaf ruim 90 procent van de kiezers zijn goedkeuring aan een nieuwe grondwet die de weg moet vrijmaken voor een parlementaire democratie in het Centraal-Aziatische land.
Maandagmorgen was ruim 99 procent van de stemmen geteld. Leiders van de Kirgizische oppositie stelden dat het onmogelijk is dat meer dan 90 procent van de stemmers zich achter de nieuwe grondwet schaarde. Bevindingen van waarnemers van onze partij zijn heel anders dan die van de centrale kiescommissie, zei Adakhan Madoemarov, leider van de Batoen Kirgizische partij en medestander van de vorig jaar afgezette president Koermanbek Bakijev. Omoerbek Soevanalijev van de oppositionele partij Ata-Zhoert zei dat de interim-regering van Roza Otoenbajeva massaal heeft gefraudeerd bij het registeren van de kiezers.
Ook de Russische president Dmitri Medvedev heeft twijfels over het referendum. Hij vraagt zich af of het wel mogelijk is Kirgizië om te vormen tot een parlementaire democratie. „Kirgizië kampt met grote problemen”, zei Medvedev. „Er is onder meer het gevaar dat het land uiteenvalt. Om dat te voorkomen, is er een sterke, goed georganiseerde autoriteit nodig.”
Volgens Otoenbajeva is de nieuwe grondwet echter een belangrijke stap op weg naar een nieuwe, betere toekomst. „De mensen hebben een echt einde gemaakt aan het tijdvak van autoritair, nepotistisch bestuur”, zei Otoenbajeva zondagavond.
De vorige autoritaire president Bakijev moest in april het veld ruimen na een volksopstand. Hij vluchtte naar zijn thuisbasis in het zuiden van Kirgizië en later naar Wit-Rusland. Begin deze maand kwam het tot bloedvergieten in het zuiden van Kirgizië. Er vielen honderden doden bij confrontaties tussen etnische Kirgiezen en etnische Oezbeken.
De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stelde maandag dat het referendum vreedzaam en voor het grootste deel transparant is verlopen. OVSE-woordvoerder Boris Frlec zei dat er nog wel wat werk moet worden gedaan om van de parlementaire verkiezingen, die mogelijk in september worden gehouden, een succes te maken.