Favoriet

Het ironische, politiek kritische en vernieuwende werk van kunstenaar Anselm Kiefer spreekt Jacobine van Leeuwen (21) erg aan. Als kind van de oorlog drijft Kiefer de spot met Hitler, maar hij weet ook de pijn van de concentratiekampen dichtbij te brengen.

26 June 2010 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 11:01
Dein goldenes Haar, Margarete. Anselm Kiefer.
Dein goldenes Haar, Margarete. Anselm Kiefer.

„In het Hamburger Bahnhof Museum für Gegenwart in Berlijn heb ik meerdere werken van Kiefer gezien. Met weerbarstige materialen zoals lood maakt hij imposante beelden. In de eerste ontmoeting met zijn werken wordt gelijk duidelijk dat Kiefer een verhaal heeft te vertellen.

Anselm Kiefer werd in 1945 geboren en was een van de eerste kunstenaars die in Duitsland het zwijgen over de oorlog doorbraken. Kiefer werd rooms-katholiek opgevoed maar heeft veel kennis van de joodse traditie. Mythologie en de joodse traditie zijn grote inspiratiebronnen voor hem.

Uiteindelijk kies ik voor het schilderij ”Das goldenes Haar, Margarethe”. Het gedicht ”Todesfuge” van de Russische dichter Paul Celan is een uitgangspunt voor dit werk geweest. Celan heeft als enige van zijn familie de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog overleefd.

In ”Todesfuge” schrijft een gevangene een brief aan Margarete met haar gouden haar. Bij het lezen van dat gedicht krijg ik kippenvel. De intense pijn van de oorlog komt uiteindelijk in dit schilderij tot uitdrukking. Hoe abstract het ook is, als je erbij staat voel je de lading. Margarethes gouden haar is onder Kiefers handen stro geworden.”

Wie/wat is jouw favoriete auteur, filosoof of schilderij? Mail het naar twintig@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer