App voor de heb

Mobieltjes heb je in alle soorten en maten. Gebruikers ook. Wie op straat observaties doet, moet regelmatig glimlachen. Bepaalde mobieltjes zijn overduidelijk een statussymbool. Met een iPhone 3Gs op zak hoort een mens erbij. Alhoewel de bezitter van de Google Nexus daar natuurlijk om lacht. Feit is echter dat een iPhonebezitter over ruim 100.000 apps kan beschikken. Een Googlegebruiker moet rondkomen met ‘slechts’ 50.000 stuks. Een selectie van zinnige en grappige toepassingen. In dit geval voor de iPhone. Maar vaak zijn de apps onder een net iets andere naam ook verkrijgbaar voor Nokia- en Googletoestellen

Gisette van Dalen-Heemskerk
26 June 2010 00:35Gewijzigd op 14 November 2020 11:01
Foto RD
Foto RD

Help wat is een app?

Voor eigenaars van moderne mobieltjes is een app –spreek uit ep– gesneden koek. Zij weten direct dat daarmee een programmaatje –bijvoorbeeld een routeplanner– voor hun mobiele telefoon wordt bedoeld.

Elk merk heeft zijn eigen applicatiewinkel op het net. Toepassingen voor een Nokia zijn verkrijgbaar in de Ovi Store. Googlegebruikers schaffen hun programma’s aan in the Marketplace. En eigenaren van een iPhone slaan hun slag in de App Store. De iPhone loopt voorop met het aantal verkochte apps. Elke dag worden er in de App Store 10 miljoen toepassingen gedownload. Ter vergelijking: in de Ovi Store ligt dat aantal op 1,6 miljoen.


Wat: Virtual Zippo Lighter

Het energienet gaat plat. De kaarsen liggen ergens, maar waar? En de batterijen van de zaklamp zijn uitgerekend nu leeg. Gelukkig zit de iPhone in de broekzak. En met deze app is het toestel te gebruiken als zaklamp.

Prijs: gratis.


Wat: Hangtime!

Stel, je bent je iPhone beu. En je collega denkt er precies hetzelfde over. Weggooien kan altijd nog. Leuker is het om er een wedstrijdje aan vast te knopen. Wie gooit zijn toestel het hoogst de lucht in? Overigens is de app bedoeld om de hoogte van de sprongen van de gebruiker te meten. Maar natuurlijk levert het gooien met het toestel ‘betere’ resultaten op en kost het minder energie.

Prijs: 0,99 dollar.


Wat: Planets

Een heldere avond in een donkere omgeving. Boven je hoofd pinkelende sterren. Maar is die groep sterren nu de Grote of de Kleine Beer? En waar staat de Poolster? Planets weet alles over het zonnestelsel.

Prijs: gratis.


Wat: MyRazor Lite

Een grap van het eerste app-uur, maar hij blijft leuk. Download dit programma en aai met de telefoon langs het gezicht. Grote kans dat iedereen vraagt: Wie gaat er zich hier nu scheren? Nou niemand dus.

Prijs: gratis.


Wat: Wikiamo

Altijd als het slimste jongetje van de klas willen overkomen? Met Wikiamo heb je een online-encyclopedie op zak waarin je snel alles kunt opzoeken.

Prijs: gratis.


Wat: OK

Ook de douane gaat met zijn tijd mee. Wie op het vliegveld van Tanzania nog even wil checken of de olifantenslagtanden Nederland nu wel of niet in mogen, moet voordat-ie de Nederlandse bodem verlaat, snel even deze app downloaden. Ook handig voor het bekijken van regelingen voor onder andere namaakartikelen en het omrekenen van valuta en schoenmaten.

Prijs: gratis


Wat: Jamie Oliver 20 minutes meals

Liefde van de man gaat door de maag. Iedere vrouw weet dat. Met de twintigminutenrecepten van de beroemde Britse kok kan de chef van de keuken minimaal twee maanden vooruit. Voorzien van video’s waarin Jamie onder meer laat zien hoe je een mes slijpt.

Prijs: 3,99 euro.


Wat: Sleep Cycle Alarm Clock

Piep, piep, piep. De wekker! En dat net op een tijdstip dat je nog heel diep in slaap bent. Met deze app overkomt je niet langer dat gevoel van ik-moet-wakker-worden-maar-dat-gaat-echt-nog-niet. Het toestel analyseert je slaappatroon en op het moment dat je licht slaapt, gaat het alarm af. Niet vergeten om de marges van de gewenste wektijd in te stellen. Anders zou het zomaar heel vroeg dag kunnen zijn.

Prijs: 0,79 euro.


Wat: Dropbox

Een toepassing om bestanden in een gedeelde map op een computer, op je iPhone te bekijken. Andersom is ook mogelijk: derden kun je toegang geven tot een bestand. Leuk om oom Kees en nicht Miep hun foto’s van het familiefeest in jouw map te laten plaatsen. Uiteraard werkt de app ook voor serieuzere doeleinden.

Prijs: gratis.


Wat: myCar Park

Hartje Amsterdam (of Rotterdam, Groningen en noem maar op). Eindelijk een parkeerplek! Na afloop van de bijeenkomst (want echt waar, ook mannen overkomt dit) of een dagje shoppen vraag je je verbijsterd af waar je auto staat. Of niet. Want deze app brengt je terug.

Prijs: gratis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer