Aartsbisschop schrikt van huiszoekingen
BRUSSEL – De huiszoekingen die de Belgische justitie donderdag heeft verricht in het aartsbisdom Mechelen-Brussel, hebben bevreemding en irritatie gewekt.
Het Vaticaan tekende gisteren protest aan bij de Belgische ambassadeur in Vaticaanstad. Ook de Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard toonde zich ongelukkig met de gang van zaken. Hij betwist niet dat justitie de bevoegdheid heeft om onderzoek te doen naar eventueel misbruik in de kerk, maar net als het Vaticaan is hij geschrokken dat politiefunctionarissen daarbij een graf in de Mechelse kathedraal hebben geopend. „Dat is meer iets voor een politieroman of de Da Vinci-code.”
Minister van Justitie Stefaan De Clerck liet weten „verrast” te zijn door de justitie-acties. Wel onderstreepte de demissionaire bewindsman dat een onderzoeksrechter volledig onafhankelijk is en dus zelf kan beslissen of hij invallen noodzakelijk vindt.
De huiszoekingen vonden donderdag plaats bij het aartsbisschoppelijk paleis en in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Ook de woning van kardinaal Godfried Danneels werd doorzocht. Justitie was op zoek naar pedofiliedossiers die zouden zijn achtergehouden, maar liet donderdagavond weten dat die niet waren aangetroffen.
Aartsbisschop Léonard deed vrijdag nauwelijks moeite zijn wrevel te verhullen. Hij vroeg zich af waarom het nodig was de Belgische bisschoppen urenlang vast te houden. Ook vindt hij het vervelend dat bij de huiszoeking alle computers in beslag zijn genomen, waardoor het uitbetalen van de salarissen van het bisdom in de knel komt.
Léonard had er vooral moeite mee dat bij het doorzoeken van de Mechelse kathedraal ook een graftombe werd doorzocht. Volgens een justitiewoordvoerder gebeurde dat omdat bij het graf kortgeleden onderhoudswerkzaamheden waren uitgevoerd, waardoor er daar iets verborgen kon zijn.
De commissie-Adriaenssens, die zich bezighoudt met onderzoek naar zedenschandalen in de Belgische katholieke kerk, reageerde donderdag al geschokt op de inval. Het pand van de commissie in Leuven werd overhoopgehaald en er werden 475 dossiers meegenomen.
Aartsbisschop Léonard vreest dat slachtoffers van misbruik worden afgeschrikt om informatie aan de commissie te verschaffen als blijkt dat hun privacy niet is gewaarborgd. Maar volgens de justitiewoordvoerder hoeven de slachtoffers zich geen zorgen te maken. Hun privacy zal door justitie goed worden beschermd, verzekerde hij.
België is al maanden in de ban van seksueel misbruik binnen de kerk. In april trad bisschop Roger Vangheluwe af nadat hij had bekend een neefje jarenlang seksueel te hebben misbruikt. Vrijdag werd zijn opvolger bekend. Het is de 63-jarige Josef De Kesel, die eerder werkte als vicaris-generaal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en als hulpbisschop van Brussel.