Economie

Pluimveebedrijven nog steeds helemaal op slot

Pluimveeboerderijen mogen nog steeds geen vogels, eieren of andere producten afvoeren. Het ministerie van Landbouw handhaaft voorlopig de strenge landelijke vervoersbeperkingen wegens de besmettingen met klassieke vogelpest in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

ANP
8 April 2003 12:11Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Vanochtend zou het ministerie bekijken of de deur weer op een kier kan voor afvoer van producten. De woordvoerster kon vanmorgen nog geen uitsluitsel geven. Het aantal besmette kalkoenbedrijven in de gemeente Nederweert liep maandagavond op naar vijf. Daaronder valt ook de eerste Limburgse besmetting van vrijdag in Ospel, die het ministerie inmiddels voor twee telt, omdat de eigenaar officieel op twee locaties boerde.

„Dit is een zware tegenvaller”, liet secretaris H. Hermans van de Limburgse pluimveebond maandagmiddag weten. „En eens te meer het bewijs dat de ruimingen van begin af aan strenger hadden moeten plaatsvinden. Als er meteen met een straal van 3 in plaats van 1 kilometer was gewerkt, was dit bedrijf al eerder meegenomen.”

Ook over het tijdstip waarop met de ruimingen werd begonnen, is de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) ontstemd. Op het eerste besmette bedrijf in Noord-Limburg, in Ospel, werd donderdagmorgen alarm geslagen. Pas na de uitkomst van een aantal testen kon vrijdag met het doden van het pluimvee worden begonnen. In dat etmaal hebben vele agrariërs in de gemeente Nederweert snel grote hoeveelheden eieren van hun bedrijven weggebracht en veevoer ingeslagen.

De LLTB heeft intussen in het Landbouwhuis in Roermond een crisiscentrum geopend waar mensen voor informatie terecht kunnen. „De sfeer is geweldig gespannen. Maar de meeste mensen zijn gelukkig realistisch, laten we dit probleem nu maar in één keer flink aanpakken. We hebben na de mond- en klauwzeer, na de varkenspest en na de eerdere uitbraak van de vogelpest op de Veluwe wel geleerd dat een grondige aanpak de beste is.”

Minister Veerman van Landbouw besloot maandag harder in te grijpen in Limburg. Ruimers houden het niet bij de 24 bedrijven in een straal van 1 kilometer rond de virushaarden, maar gaan ook collega-bedrijven iets verderop uit voorzorg leeghalen. Het ruimen van „enkele tientallen bedrijven extra” is volgens de CDA-bewindsman nodig wegens de nauwe structuur van de kalkoensector en omdat bij kalkoenen de verschijnselen van klassieke vogelpest veel minder duidelijk zijn dan bij kippen.

Militairen blijven de vervoersregels in Limburg voorlopig controleren. Die regels leiden in vooral het noorden en oosten van het land tot schrijnende situaties bij honderden zuivelboeren die ook kippen houden. Zij zaten de afgelopen dagen met hun melk opgescheept, omdat ze die ook niet af mochten voeren. Sommige veehouders moesten hun melk al in gierputten laten lopen. Het ministerie besloot daarom maandagavond dat de gedupeerden onder voorwaarden hun melk weer mogen afvoeren.

Tot dusver zijn er officieel 194 besmettingen en 21 zware verdenkingen vastgesteld van vogelpest in Nederland. Er zijn meer dan 10,7 miljoen dieren op ongeveer 750 bedrijven geruimd. Het epicentrum van het virus, rond Barneveld in de Gelderse Vallei, is inmiddels zo goed als ”kipvrij”. Alleen wat hobbyboeren moeten hun kippen nog laten doden. In de ruimingsgebieden in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg hebben zich inmiddels meer dan 2600 mensen gemeld die kippen voor hun hobby houden.

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft het afgelopen weekeinde elf processen-verbaal uitgedeeld wegens overtreding van de vogelpestmaatregelen. In totaal zijn ongeveer 400 controles gedaan, zo zei een woordvoerder maandag. De controles zijn uitgevoerd nadat vrijdag het ministerie van Landbouw een zogenoemde ”standstill” afkondigde in verband met nieuwe vermoedens van vogelpest. Het vervoersverbod voor pluimvee, eieren en mest geldt voor heel Nederland. Ook gemengde bedrijven met zowel pluimvee als ander vee moeten zich aan dit verbod houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer