Buitenland

Nonnen moeten zeeblokkade doorbreken

JERUZALEM – De Israëlische marine is voorbereid op de komst van nieuwe vloten naar de Gazastrook in de komende dagen. Mariniers zullen de schepen opnieuw enteren om ze tegen te houden. Israël vindt het namelijk van levensbelang om de zeeblokkade voorlopig in stand te houden.

Alfred Muller
25 June 2010 09:17Gewijzigd op 14 November 2020 11:00
Foto EPA
Foto EPA

Israël rekent in elk geval op de komst van twee schepen. Op het Libanese schip de Julia zitten alleen vrouwen, onder wie een aantal nonnen. Iraanse bronnen hebben aangekondigd dat zondag het schip de Kinderen van Gaza het ruime sop zal kiezen. De tien opvarenden moeten over ongeveer twee weken de Gazastrook bereiken. Verder zouden er in Turkije en in Duitsland plannen bestaan om schepen te sturen. Op het Duitse schip gaan veertig Duits-Joodse activisten mee van de beweging “Joodse stemmen voor een rechtvaardige vrede”.

Israël legde de blokkade om de Gazastrook nadat de radicaalislamitische Hamas bij een bloedige coup in 2007 de macht overnam van Fatah. De officiële bedoeling was te voorkomen dat Hamas wapens of grondstoffen invoerde, die kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van wapens. Maar het embargo hield ook in dat producten die relatief ongevaarlijk waren de Gazastrook niet in konden. Slechts bij uitzondering kon 
de bevolking van Gaza naar Israël of Egypte reizen. Activisten voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit zeiden dat de afsluiting ook diende om druk op Hamas uit te oefenen. Shalit werd vandaag precies vier jaar geleden naar de Gazastrook ontvoerd.

Eerder deze week heeft Israël onder zware internationale druk de afsluiting van de Gazastrook versoepeld. Vrijwel alle producten mogen nu via de grensovergang Kerem Shalom de regio in. Egypte heeft gezegd de grensovergang Rafah met de Gazastrook te openen. Alleen het embargo op wapens en grondstoffen voor wapens blijft bestaan. Israël heeft voor deze regeling de steun van de VS. Mogelijk zal er een derde partij worden betrokken bij de controle van het goederen- en personenverkeer.

Ook houdt Israël de zeeblokkade in stand. Een schrikbeeld was en is namelijk dat Hamas ongehinderd goederen –lees wapens– kan aanvoeren. De Israëlische chef-staf, Gabi Ashkenazi, zei deze week in een toespraak in Kiryat Shmona dat Gaza niet veranderd moet worden in „een Iraanse haven.” Als dat gebeurt, zal niet alleen het gebied rond de Gazastrook, maar zullen ook Israëlische steden in de Negev en in het midden van het land binnen het bereik van de Hamas­raketten komen te liggen. Tussen 2001 en 2009 hield de marine zeker vier schepen tegen die op weg waren naar de Gazastrook of Hezbollah in Libanon.

Hamas weigert het bestaansrecht van de staat Israël te erkennen en af te zien van terreur als middel om doelen te bereiken. De beweging heeft in de afgelopen jaren bij zelfmoordaanslagen op bussen, restaurants en winkelcentra veel burgers gedood. Sinds Israël de Gazastrook in augustus 2005 verlaten heeft, zijn er ten minste 6500 raketten en mortieren vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten.

Met de komst van de nieuwe vloten komt Israël opnieuw in een lastige situatie. Noodzakelijk is de komst van de schepen niet meer, nu de blokkade aanzienlijk is versoepeld. Bovendien blijft Israëls aanbod van kracht om de goederen af te leveren in de haven van Ashdod, waar ze na inspectie zullen worden doorgezonden naar Gaza.

De marine houdt er rekening mee dat er zich onder de opvarenden zelfmoordterroristen bevinden, die zich zullen opblazen zodra mariniers de schepen enteren.

Waarschijnlijk is dat er opnieuw overal camera’s zijn opgesteld, zodat de wereld onder meer de fysieke confrontatie tussen de mariniers en de vrouwen aan boord kan volgen. Daarmee kunnen de activisten hun doel bereiken, namelijk een grotere haat tegen Israël creëren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer