Kerk & religie

„Spreek overheid aan op gelijkheidsdwang”

APELDOORN – „Spreek de overheid aan op de wijze waarop de gelijkheidsideologie in het publieke leven doorwerkt.”

Kerkredactie
24 June 2010 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 10:59

Dat verzoek doet het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond (GB) aan het moderamen van de synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat staat donderdag in de Waarheidsvriend, de wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond.

Volgens de GB heeft de uitspraak van de Hoge Raad dat de SGP vrouwen niet mag weren van de kieslijst hen de ogen opnieuw geopend voor de voortgaande werking van het gelijkheidsdenken in de Nederlandse samenleving. „Het is schokkend en verontrustend dat een beroep op de Bijbel niet alleen als irrelevant wordt beschouwd voor het publieke domein, maar ook dat christelijke organisaties niet tot een zelfstandige inrichting van hun organisatie mogen komen”, aldus het hoofdbestuur.

De GB verzoekt het moderamen de huidige omgang met minderheden in ons land door te lichten en op grond daarvan de overheid aan te spreken op de manier waarop de gelijkheidsideologie in het publieke leven doorwerkt. „Niet het minst ten aanzien van de vrijheid van godsdienst.”

Het hoofdbestuur richt zich tot de kerk, omdat „in onze geseculariseerde samenleving de vrijheid van grondrechten niet meer gewaarborgd lijkt te worden, omdat het anti-discriminatiebeginsel uit artikel 1 als overkoepelend grondrecht wordt beschouwd.”

Het moderamen zou zich samen met de Rooms-Katholieke Kerk tot de overheid moeten richten, stelt de GB. „De Rooms-Katholieke Kerk kreeg te maken met een PvdA-voorzitter die opriep tot aanwezigheid bij de eucharistieviering in Den Bosch, om zo haar politieke idealen ten aanzien van homoseksualiteit te realiseren.”

In februari riep PvdA-voorzitter Ploumen homo- en heteroseksuelen op zondag massaal aanwezig te zin in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch uit protest tegen het weigeren van de hostie aan praktiserende homoseksuelen.

In zijn verzoek sluit de Gereformeerde Bond aan bij het in november vorig jaar door de synode aanvaarde rapport ”De kerk en de democratische rechtstaat”. „Een positiebepaling, waarin onder meer is aangegeven dat de kerk zich verantwoordelijk mag weten voor culturele en religieuze minderheden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer