Weer minder gas naar Wit-Rusland
MOSKOU (ANP/AFP) – Rusland heeft de toevoer van gas naar Wit-Rusland woensdag verder verminderd. Werd dinsdag de toevoer met 30 procent teruggebracht, woensdag was dat 60 procent. Topman Alexei Miller van het Russische gasbedrijf Gazprom zei woensdag dat Wit-Rusland nog steeds geen aanstalten maakt om een rekening te betalen die nog uitstaat.
Het is de derde achtereenvolgende dag dat de gastoevoer wordt verminderd. Wit-Rusland heeft gedreigd gas af te tappen dat voor Europa is bestemd, om in de behoefte van het eigen volk te kunnen voorzien.
Volgens Miller gaat de doorvoer van gas naar Europa via Wit-Rusland nog gewoon door. Bovendien heeft Oekraïne beloofd meer gas door te voeren naar Europa, als tekorten zouden ontstaan als gevolg van verminderde aanvoer via Wit-Rusland. Deskundigen denken dat het gasconflict geen grote gevolgen zal hebben voor huishoudens in Europa.
Tot woensdagochtend 8 uur was er nog geen verminderde toevoer naar Europa te merken, stelde de woordvoerster van EU-commissaris Günther Oettinger (Energie). Litouwen is geheel afhankelijk van de gasleiding door Wit-Rusland. Ook Polen en Duitsland zijn in mindere mate aangewezen op gas via deze route.
Commissaris Oettinger heeft dinsdag gebeld met een vicepremier van Wit-Rusland over diens dreigement om gas voor Europa af te tappen. De Duitser Oettinger heeft opheldering gevraagd. „Maar hij kreeg geen duidelijk antwoord”, aldus zijn woordvoerster. „We zullen de komende dagen moeten kijken wat er gebeurt.”
De Europese Unie is voor maximaal 6,25 procent van het gasverbruik afhankelijk van de gasleiding door Wit-Rusland. Gazprom heeft als alternatief aangeboden om meer gas te sturen door een andere buis, namelijk via Oekraïne. Nog onzeker is of het Europese buizennet genoeg capaciteit heeft om dat gas naar Polen en Duitsland te vervoeren.
De EU-landen en het Europees Parlement hebben juist dinsdag een compromis-akkoord bereikt over een eerder voorstel over noodsituaties met energielevering. Dat behelst dat de EU-landen elkaar verplicht moeten helpen. Ze moeten ook allemaal een gasvoorraad van dertig dagen aanhouden. Naar verwachting keurt het Europarlement dit na de zomer goed.