Corruptie leeft op Curaçao
WILLEMSTAD - Op Curaçao verbaast het vrijwel niemand dat Anthony Godett, politiek leider van de grootste partij, de FOL, zondag door justitie werd opgepakt. Want behalve dat de volkspartij razend populair is bij vooral de sociaal zwakkeren, is het ook deze partij die in de afgelopen jaren het meest frequent was betrokken bij schandalen. Maar ook bij menig andere partij lijkt corruptie gemeengoed te zijn.plattekst (u15,1,0(Wie op Curaçao, en ook op de andere Antilliaanse eilanden, iets gedaan wil krijgen van de overheid, moet niet zelden ambtenaren wat toeschuiven om de zaak te bespoedigen. Ook menig politicus heeft volgens het openbaar ministerie die kunst van het spekken van de privé-kas aardig onder de knie. Veel ondernemers ondervinden dat in de praktijk aan den lijve: zodra zij bij de uitvoering van een bepaald project niet bereid zijn om een bestuurder te verwennen, verliest deze zijn of haar aandacht en weigert medewerking te verlenen.
Dus gaan veel bedrijven er noodgedwongen toe over in de begroting een post onvoorziene uitgaven op te nemen, bestemd voor het betalen van steekpenningen. Jarenlang bleef deze cultuur ongestoord in stand, totdat het OM in november 2001 besloot dat het welletjes was. De FOL, met Godett voorop, is een van de slachtoffers van deze dadendrang van justitie.
Het onderzoek richt zich op gesjoemel bij verschillende overheids-NV’s. Bij het proces rond de verzelfstandiging van de Girobank en Post Nederlandse Antillen Curinta zouden politici op grote schaal bevriende relaties hebben laten bemiddelen en daar grof voor hebben betaald, waarbij een deel aan de eigen strijkstok bleef hangen. Ook bij het luchthavenbedrijf Curinta heeft een commissie, vooral bestaande uit FOL-sympathisanten, veel geld gevangen zonder er ook maar enig werk voor te hebben verzet.
De nadruk bij het justitieonderzoek naar Curinta ligt echter op het proces rond de gunning en totstandkoming van het bouwproject Voorrijwegen van de luchthaven Hato. De Antillen NV, een dochteronderneming van het Nederlandse Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS) zou behoorlijk wat steekpenningen hebben betaald om de opdracht binnen te halen. Een van de verdachte politici, David Dick, lid van de coalitiepartij PAR, heeft toegegeven cheques te hebben ontvangen. Die zouden echter voor de partijkas bestemd zijn geweest en per abuis door de partijsecretaris mee zijn gewassen in de wasmachine.
Behalve Godett, die onder meer wordt beticht van het aannemen van steekpenningen, werd zondag Nelson Monte, de grote man en financier achter de FOL, in de cel gezet. Vanaf het begin van het onderzoek was het al duidelijk dat het OM de pijlen vooral op hem had gericht. Enkele jaren geleden werd Monte al voor de rechter gesleept in verband met een andere fraudezaak, maar de rechter achtte destijds de bewijzen nagenoeg allemaal onvoldoende. Het OM zag met de recente onderzoeken kans om zich te revancheren.
Maandagavond gelastte de rechter-commissaris de inbewaringstelling van Godett. Dit betekent dat hij nog minimaal acht dagen achter slot en grendel mag worden gehouden. Over het lot van Monte wordt dinsdag beslist. Het OM heeft ook zijn inbewaringstelling gevraagd. De andere twee aangehouden verdachten, ex-gedeputeerde Ramon Chong (PNP) en Eugene Middelhof, oom van ex-gedeputeerde José Middelhof (FOL) horen ook dinsdag of hun inverzekeringstelling wordt verlengd.
De tweede man van de FOL, Maurice Adriaens, heeft maandag woedend gereageerd op de aanhoudingen. Volgens hem hebben de politieke tegenstanders van Godett, met de regeringspartij PAR, onder aanvoering van de Antilliaanse minister Ribeiro (Justitie), de hand gehad in de actie van het openbaar ministerie. Adriaens is vooral verbolgen over het feit dat Godett zondagochtend in alle vroegte in zijn onderbroek werd afgevoerd. „Bovendien hadden ze nog even kunnen wachten tot na de verkiezingen over vier weken, om alle schijn van politieke beïnvloeding te vermijden. Volgens ons is het OM geïnstrueerd het democratisch proces te beïnvloeden.”
Ook Nederland krijgt er van Adriaens van langs. Volgens hem leeft daar het idee dat FOL geen goede partner is voor Nederland. „Men denkt dat Godett een straatvechter en een probleemzoeker is. Maar wij zijn tijdens de laatste verkiezingen wel als grootste partij uit de bus gekomen.”
Adriaens is ervan overtuigd dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) bij de aanhoudingen is betrokken. Remkes heeft tijdens zijn bezoek aan Curaçao in februari gesproken met het Recherche Samenwerkings Team van Nederlandse, Antilliaanse en Arubaanse opsporingsambtenaren. „Remkes heeft tijdens een receptie onder meer gezegd blij te zijn dat het onderzoek goed liep en dat Nederland erachter staat. Hoe kan hij op de hoogte zijn van de vorderingen van onderzoeken op de Antillen? Dat is een interne Antilliaanse aangelegenheid”, meent Adriaens.