Buitenland

Verdachte mislukte bomauto NY bekent schuld

NEW YORK – De hoofdverdachte van de mislukte aanslag met een autobom op Times Square in New York heeft maandag voor een rechter schuld bekend. Dat meldden Amerikaanse media.

Buitenlandredactie
22 June 2010 07:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:58
Videobeeld van de 'bomauto' op Times Square. Foto EPA
Videobeeld van de 'bomauto' op Times Square. Foto EPA

De 30-jarige Amerikaan van Pakistaanse afkomst Faisal Shahzad was aangeklaagd op tien punten, waaronder een poging tot het gebruik van een massavernietigingswapen. Hij bekende schuld op alle punten en riskeert levenslang.

Shahzad had op 1 mei een Nissan Pathfinder vol met explosieven op Times Square geparkeerd, maar die gingen niet af. Twee dagen na de mislukte aanslagpoging werd hij aangehouden op het vliegveld JFK in New York. Hij wilde naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

Al sinds zijn arrestatie op 3 mei verleent Shahzad alle medewerking aan justitie. Hij sprak meer dan twee weken met justitie zonder een advocaat.

Shahzad zei eerder alleen te hebben gehandeld en ontkende banden te hebben met radicale groeperingen zoals de taliban. De Pakistaanse taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag op Times Square opgeëist.

Mensenrechtenorganisaties hebben intussen teleurgesteld gereageerd op het vonnis van het Amerikaanse hooggerechtshof, gisteren, in een geruchtmakende zaak. Het hof bepaalde dat een wet die iedere steun aan terreurbewegingen strafbaar stelt, van kracht kan blijven, zo meldden media in de Verenigde Staten.

Sinds de terreuraanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 heeft het openbaar ministerie ongeveer 150 mensen strafrechtelijk vervolgd wegens schending van de wet. Behalve het leveren van wapens blijven het geven van financiële steun, training, advies en assistentie aan terroristische organisaties verboden. Tegenstanders van de wet vinden dat de bepalingen te ver gaan en begonnen een beroepsprocedure. Mensenrechtenorganisaties en advocaten stellen dat de antiterreurwet hun recht op vrije meningsuiting inperkt. Ze wijzen erop dat ze voor de rechter kunnen worden gedaagd als ze bijvoorbeeld leden van terreurbewegingen informeren over hun rechten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer