Economie

Nieuw overleg over walvisjacht

AGADIR (ANP) – De leden van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) zijn maandag in Marokko begonnen aan hun jaarlijkse overleg. Een compromisvoorstel waardoor Japan beperkt zou mogen jagen, zou maandag tijdens de vergadering ter tafel komen. Maar gezien de weerstand tegen het plan is maandag besloten het voorstel eerst nog eens achter de schermen te bespreken. Dat meldde het Nederlandse ministerie van LNV.

21 June 2010 17:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:58
Foto ANP.
Foto ANP.

Een aantal landen staat tijdens de walvistop lijnrecht tegenover elkaar. Japan, Noorwegen en IJsland willen toestemming om onbeperkt te mogen jagen, andere landen willen dat niet. „De meningen liggen ver uit elkaar”, waarschuwde Gerda Verburg, demissionair minister van LNV, vooraf al voor hoge verwachtingen. „Het zal niet eenvoudig zijn om een breed gedragen oplossing voor de tegenstellingen te vinden.”

Hoewel de walvisjagers in het IWC-compromis minder dieren vangen dan nu, willen Nederland en de andere EU-landen niet instemmen met een plan dat het wereldwijde verbod op de walvisjacht ondermijnt en waardoor ook in de reservaten kan worden gejaagd. Ook Australië en Nieuw-Zeeland zijn tegen het compromis. Japan liet voorafgaand aan de top weten niets in het plan te zien.

Japan is maandag op de top wel een klein beetje opgeschoven. De afgevaardigden uit Tokio hebben volgens de Duitse delegatie aangegeven hun walvisvangst in tien jaar tijd te willen halveren. Voor velen, waaronder de EU, wetenschappers en natuurbeschermers is dit voorstel onvoldoende. „Er moet een afspraak komen waarbij we stap voor stap kunnen stoppen met de walvisvaart”, aldus een lid van de Duitse delegatie tegen persbureau AFP.

Een internationaal verbod op de walvisjacht is al van kracht sinds 1986, maar dat belet met name Japan niet om jaarlijks honderden walvissen te doden onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Met het compromisvoorstel van het IWC moet de jarenlange patstelling in de commissie worden doorbroken. Het bijgeschaafde compromis zal op z’n vroegst woensdag weer plenair besproken worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer