Oorlogsbeelden maken veel los onder militairen
De oorlogsbeelden in Irak maken veel los bij Nederlandse militairen die ooit wel eens zijn uitgezonden. Van oud-Indonesiëgangers tot oud-Bosniëgangers; bij iedere uitzending zitten wel mensen die nu door de oorlogsbeelden in Irak de telefoon pakken voor psychische hulp.
Dat zegt Alies Vink, coördinatrice bij de Bond Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Per dag bellen gemiddeld vijf militairen of oud-militairen die even hun hart willen luchten, nadat ze zijn geconfronteerd met de dagelijkse nieuwsbeelden uit Irak. Het Veteraneninstituut in Doorn heeft de BNMO gevraagd de psychische hulp te bieden aan de telefoon en door een wekelijkse inloopmiddag te organiseren voor de mensen die daar behoefte aan hebben.
„Er zijn mensen die alleen hun hart willen luchten, maar er zijn er ook die we doorverwijzen naar de professionele hulpverlening of in contact brengen met lotgenoten”, aldus Vink. Lotgenotencontact biedt veel militairen steun die door de Iraakse oorlogsbeelden in psychische nood verkeren. „De beelden maken bij sommigen veel los. We hebben iemand aan de lijn gehad die nu zijn huis letterlijk heeft gebarricadeerd.”
Daarnaast zijn er ook militairen die onverwachts door de beelden in de problemen raken. „Ze koppelen hun eigen ervaring nog niet aan de beelden in Irak. Die ervaring hadden wij ook bij het uitbreken van de eerste Golfoorlog. Bij relatief veel militairen kwamen toen pas de oorlogservaringen los en kregen ze daar problemen mee.”
Vink vertelt dat ook partners van de militairen of veteranen wel eens bellen omdat ze worden geconfronteerd met de problemen van hun partner. „Ze willen vaak alleen maar even hun verhaal kwijt, omdat hun partner zich vreemd gedraagt. Vaak worden ze erg onrustig, zetten ze het huis op de kop of gaan ze overdreven hard in de tuin werken.”