Zestien jaar cel voor dood opvangmedewerker
AMSTERDAM (ANP) – De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 22-jarige Rex van P. veroordeeld tot zestien jaar celstraf voor het doodsteken van een medewerkster van een Amsterdams opvanghuis. De rechter achtte doodslag en poging tot doodslag op twee anderen bewezen.
De uitspraak wijkt af van de eis van het openbaar ministerie (OM). Dat eiste achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank zag geen wettelijke mogelijkheid de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. De gevangenisstraf viel lager uit omdat de rechter moord en pogingen tot moord, waar justitie hem van beschuldigde, niet bewezen achtte.
Van P. sloeg op 15 juni vorig jaar toe nadat hij ruzie had gekregen met de drie medewerkers over zijn agressieve gedrag. Toen hij vreesde dat hij uit het huis zou worden gezet, stak hij op het drietal in met een klapmes dat hij op zak had. Een 38-jarige medewerkster overleed aan de verwondingen die Van P. haar toebracht. De twee anderen raakten ernstig gewond.
Volgens de rechtbank heeft Van P. met zijn actie de levens van de nabestaanden van het slachtoffer ingrijpend veranderd. Ook de twee vrouwen die gewond raakten hebben het zwaar sinds de steekpartij. Een van hen moest stoppen met haar werk als hulpverleenster en kampt met een posttraumatische stressstoornis. De ander is haar gevoel van onbevangenheid en veiligheid verloren, aldus de rechtbank.
Volgens de rechter is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats omdat hulpverleners een grote mate van bescherming verdienen. Daarnaast heeft bij het bepalen van de strafmaat meegewogen dat de verdachte eerder is veroordeeld voor zaken waarbij gebrek aan beheersing een rol speelde. Ook heeft Van P. geweigerd mee te werken aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek. De rechtbank acht daardoor bij gebrek aan kennis over hem de kans op herhaling groot. Deskundigen gaven dit tijdens de behandeling van het proces ook aan.
De verdachte verklaarde tijdens de zitting dat hij niet kan geloven dat hij iemand van het leven heeft beroofd. „Ik ben een monster”, constateerde hij. Volgens Van P. had hij een black-out op het moment van de steekpartij, waardoor hij zich er niet veel meer van kan herinneren.
Het OM reageerde teleurgesteld op de uitspraak en overweegt in hoger beroep te gaan. „Wij vinden dat hij doordat hij zijn agressie niet kan beheersen, behandeld moet worden”, zei een woordvoerder.