Buitenland

Curaçao wacht vervroegde verkiezingen

WILLEMSTAD (ANP) – In de Eilandsraad van Curaçao is in de vroege zaterdagochtend (lokale tijd) niet de voorgeschreven twee derde meerderheid gevonden voor een wijziging van de Staatsregeling voor het eiland.

19 June 2010 13:25Gewijzigd op 14 November 2020 10:57
Foto ANP
Foto ANP

In de nieuwe raad is dan een gewone meerderheid voldoende om de Staatsregeling aan te nemen. Het aannemen van deze regeling, in de wandelgangen de nieuwe grondwet van Curaçao genoemd, is noodzakelijk voor de voorgenomen belangrijke staatkundige verandering.

Curaçao wil per 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk worden, vergelijkbaar met de status van Aruba sinds 1986. Hierover wordt sinds 2005 met Nederland onderhandeld. Ook Sint Maarten streeft naar zo’n status. Bonaire, Sint Eustatius en Saba willen per 10-10-10 een bijzondere gemeente van Nederland worden.

De bijeenkomst van de 21 leden tellende Curaçaose Eilandsraad werd een emotionele marathonzitting waarbij pas midden in de nacht werd gestemd. De emoties liepen zo hoog op dat raadslid Aldebert Rooijer van de oppositiepartij NPA rond drie uur ‘s nachts verklaarde dat hij direct uit de partij stapt en verder gaar als onafhankelijk lid. Rooijer stemde als enige voor wijziging van de regeling.

Oppositielid Helmin Wiels, leider van Pueblo Soberano, stelde tijdens de zitting dat Curaçao zich nooit moet uitleveren aan Nederland, waarbij hij als argument gebruikte dat het eiland zich dan aan de erfgenamen van slavenhouders zou overleveren. Gedeputeerde Anthony Godett (FOL) noemde Wiels daarop een racist. Uiteindelijk stemden twaalf leden voor en negen tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer